Duizenden eilandbewoners protesten tegen massatoerisme op Mallorca

Duizenden eilandbewoners protesten tegen massatoerisme op Mallorca
Beeld: Banc de temps Sencelles / X

Duizenden eilandbewoners protesten tegen massatoerisme op Mallorca

Toerisme is essentieel voor de economie van de Balearen, maar de snelle groei van massatoerisme heeft geleid tot problemen zoals huisvestingstekort en ontevredenheid onder de lokale bevolking. Protesten tegen de negatieve gevolgen van massatoerisme komen steeds vaker voor. Op 25 mei 2024 vond er een historische demonstratie plaats in de straten van Palma, waar meer dan 10.000 mensen de straat op gingen met de slogan “Mallorca is niet te koop”.

De protesten op de Balearen zijn een weerspiegeling van de groeiende frustratie onder de lokale bevolking over de gevolgen van het massatoerisme. Jarenlang hebben de eilandbewoners de negatieve effecten ondervonden, zoals woningnood, overvolle straten en torenhoge prijzen. Het protest van 25 mei 2024 was dan ook een keerpunt, waarbij duizenden mensen hun stem lieten horen en duidelijk maakten dat ze niet langer bereid waren de situatie te accepteren.

Het protest werd georganiseerd door de actiegroep Banc del Temps (BdT), bekend van een eerdere video waarin ze de huisvestingsproblematiek op Mallorca aan de kaak stelden. Hun oproep vond weerklank bij duizenden Mallorcanen, Menorcanen, Ibizanen en Formenteners die de gevolgen van het massatoerisme aan den lijve ondervinden.

De kern van de protesten was het recht op betaalbare en fatsoenlijke huisvesting voor de eilandbewoners. De manifestanten eisten een drastische koerswijziging in het toerisme, waarbij de belangen van de lokale bevolking voorop staan. Ze riepen op tot een evenwichtig beleid dat de leefbaarheid van de eilanden garandeert en de negatieve gevolgen van het massatoerisme aanpakt.

Ga naar de inhoud