Het gemiddelde ouderdomspensioen in Spanje is in juni 1.137,99 euro

Het gemiddelde ouderdomspensioen in Spanje is in juni 1.137,99 euro
Beeld: 123rf

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de gegevens bekend gemaakt over de pensioenen in de maand juni. In dat rapport staat te lezen dat het gemiddelde ouderdomspensioen die maand 1.137,99 euro is en het gemiddelde algemene pensioen 990,87 euro. Er zijn op dit moment 9.733.234 pensioengerechtigden in Spanje wat de Spaanse staat elke maand iets meer dan 9,6 miljard euro kost (in juni 2019).

Het gemiddelde ouderdomspensioen (pensión de jubilación) in Spanje bedraagt in de maand juni van dit jaar 1,93% meer dan de maand daarvoor en is nu 1.137,99 euro. Gekeken echter naar de verschillende pensioenen die er zijn (ouderdomspensioen = jubilación, nabestaandenpensioen =viudedad en orfandad, arbeidsongeschiktheidspensioen=incapacidad permanente) is het gemiddelde maandbedrag samen in juni 990,87 euro, een stijging van 5,73%.

Alle bedragen zijn overigens bruto bedragen, daar moeten dus nog de sociale lasten en belastingen vanaf gehaald worden.

Aantallen

In totaal zijn er in Spanje 9.733.234 pensioengerechtigden verdeeld over 5.031.903 vrouwen en 4.701.266 mannen. Er is een groot verschil te zien tussen mannen die een ouderdomspensioen krijgen (3,7 miljoen) ten opzichte van de vrouwen (2,3 miljoen).

Daar tegenover staat dat er veel meer vrouwen zijn die een nabestaandenpensioen krijgen (2,1 miljoen) ten opzichte van de mannen (184.909). Gekeken naar de arbeidsongeschiktheidspensioenen zijn er twee keer zoveel mannen (609.988) als vrouwen (348.284).

Autonome regio’s

Het gemiddelde ouderdomspensioen in Spanje is 1.137,99 euro en het gemiddelde algemene pensioen is 990,87 euro. In 2019 zijn de gepensioneerden er 7,04% op vooruit gegaan ten opzichte van de maand juni in 2018.

De hoogte van de pensioenen in Spanje is erg afhankelijk van de autonome regio én van de provincie waar men woont. Dat klinkt voor velen raar en onbegrijpelijk maar Spanje zit nu eenmaal complex in elkaar met de autonome regeringen die vaak hun eigen regels en wetten kunnen opstellen.

Het hoogste ouderdomspensioen is te vinden in de deelregio Baskenland (País Vasco) met gemiddeld 1.401,61 euro gevolgd door Asturië met 1.374,89 euro, Comunidad de Madrid met 1.334,39 euro en Navarra met 1.287,69 euro. Het laagste gemiddelde ouderdomspensioen is te vinden in Extremadura met 942,15 euro en Galicië met 954,43 euro.

Andalusië // In deze regio is het gemiddelde ouderdomspensioen 1.026,69 euro maar is dat in de provincie Cádiz het hoogst met 1.173,33 euro en het laagste in Almería met 920,53 euro. In Málaga is dit bedrag 1.040,90 euro, in Granada 956,94 euro en in Sevilla 1.076,48 euro.

Aragón // In deze deelstaat is het gemiddelde ouderdomspensioen 1.190,55 euro met aan kop de provincie Zaragoza met 1.235,05 euro gevolgd door Huesca met 1.080,87 en Teruel met 1.074,39 euro.

Balearen en Canarische Eilanden // Op de Balearen is het gemiddelde ouderdomspensioen 1.049,36 euro en op de Canarische Eilanden is dat 1.048,89 euro op Tenerife (provincie) en 1.078,16 euro op Gran Canaria (provincie).

Catalonië // In deze regio is het gemiddelde ouderdomspensioen 1.157,16 euro maar is dat hoger in de provincie Barcelona met 1.193,71 euro en is dat in de provincie Tarragona 1.089,12 euro gevolgd door Gerona met 1.028,93 euro en Lerida met 988,63 euro.

Comunidad Valenciana en Murcia // In deze deelstaat is het gemiddelde ouderdomspensioen 1.039,80 euro met 1.097,30 euro in de provincie Valencia, 985,06 euro in Castellón en 696,61 euro in de provincie Alicante. In de deelstaat Murcia is het gemiddelde ouderdomspensioen 1.009,98 euro.

Bron: Rapport juni 2019 (PDF)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

23
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ad

Niemand die schrijft hoeveel hij heeft, alle pensioenenverschillen in België, wel ik heb een gezinspensioen (dubbele loopbaan werknemer – zelfstandige.) Het pensioen in België wordt berekend op wat je heeft verdient in je loopbaan vanaf je begint te werken, u en de werkgever betalen RMZ (Rijks Maatschappelijke Bijdrage) dit dient voor ziekenzorg werkloosheid, pensioen, verlofgeld enz… Berekening: Als je van 14 j begint te werken draag je bij, dit geld komt dan bij het pensioen, van je 20j tot 65 = 45, wordt de jaren geteld, ga je vroeger in pensioen, wordt er 5% afgehouden per jaar van jou pensioen,dus… Lees verder »

Andre

Jou uitleg is correct Ad, Het is schandalig dat de Belgische staat de jaren voor 20 jaar gewoon in zijn zak steekt en daarover niets uitkeert. Ik was in dat geval maar mocht wel inleveren omdat ik 5 jaar vroeger met pensioen ben gegaan. Als je al mijn werkende jaren bij mekaar optelt zit ik ruim over de 45 gewerkte jaren en toch hebben ze maar 40 jaren aangenomen. Een grote bende politieke gangsters en struikrovers, maar en premie van 200.000 tot 400.000 € meenemen na jaren hun broek versleten hebben in de kamer of het parlement, daar zijn ze… Lees verder »

Marian

In juni en in december krijgen de gepensioneerden (en andere uitkeringstrekkers) in Spanje dubbel betaald. Zijn die bedragen hier specifiek voor juni? En is het volgende maand de helft????

leo

Marian Waar haal je dat vandaan? Enkel rond kerst is er een kleine extra betaling wat pensioen betrefd mensen met andere uitkeringen krijgen geen extras.

Marian

Heb ik van mijn Spaanse vriend. Hij heeft deze maand dubbel pensioen gekregen, In december weer.

Anoniem

Vraag…Zijn die pensioenen in Spanje per persoon?

h. j. reddemann

gaat het hier om gezinspensioenen of pensioen per persoon ?

anitavanroode@gmail.com

Ik begrijp het verhaal niet zo goed. Het gaat over ouderdomspensioen wat de Spanjaarden krijgen van de staat. Vergelijkbaar denk ik met de AOW in Nederland. (ook van de overheid). Bouwen de Spanjaarden dan bij hun werkgever geen pensioen op? In dat geval kunnen ze toch van hun salaris zelf sparen voor later, ze hoeven dan immers niet maandelijks pensioenpremie te betalen.

Son

In Spanje bestaat geen AOW , nergens behalve in Nederland
Dit is het pensioen ,opgebouwd bij werkgever, waar ze het mee moeten doen
Komt geen bedrag van AOW bovenop
En sparen voor meer pensioen 😈😈 dat kan zowiezo al niet van hun inkomen

Hendrik

Als je in Spanje arbeidsongeschikt wordt door bijv. een auto-ongeluk en je hebt pas een aantal jaren gewerkt jaren gewerkt als zelfstandige of bij een werkgever en je bent nog relatief jong. Dan krijg na voldoende bewijs van arbeidsongeschiktheid direct een zg. arbeidsongeschiktheid pensioen. Dit terwijl je eigenlijk veel te weinig nog hebt gewerkt

Marian

Goh, ik ken iemand die eenzijdig verlamd is geraakt en daardoor niet kan werken. Hij heeft invaliditeitspensioen aangevraagd, maar hij schijnt een schijntje te krijgen. Hij heeft geen onderkomen meer, want hij kan de huur niet meer betalen. Slaapt hap snap bij vrienden, terwijl hij dringend hulp nodig heeft. En die krijgt hij dus niet. Ik praat over Ibiza.

Anoniem

Voor zover ik weet bouw je alleen staatspensioen op. Gemiddeld verdient men 1000€/mnd. 50% gaat op aan woonruimte. Dus hoe ga je sparen voor je pensioen? Nederlanders hebben geen idee hoe goed hun oudedagsvoorziening is…

Theo

50% gaat op aan woonruimte?
Tegenwoordig heeft men huursubsidie.
Dan betaal je bv. nog maar 250 euro per maand, ipv. 500 euro.
Om daarvoor in aanmerking te komen mag je maximaal 100.000 [ = is geen typefout] op de bank hebben staan…

don juan

u wil zeggen dat je hier in spanje huursusidie krijgt als dat zo is welke instantie verzorgt dat dan

Marian

Inderdaad. Ik heb er nog nooit van gehoord.

Jan, Ondara

Dank voor de informatie.
Constateer dat mijn generatie Nederlanders, bedrijfspensioen van zeventig procent van het laatst genoten salaris plus AOW, het zeer goed heeft ten opzichte van de gepensioneerden in Spanje. Zeker heb ik daar mijn deel, en mijn werkgever zijn deel, aan bijgedragen! Wens iedereen een goede “oudedagsvoorziening “.

Rudy R.

Ik ben blij dat er ook Nederlanders zijn die begrijpen dat ze het ‘goed’ hebben. Er wordt zoveel geklaagd in Nederland als dat de lonen te laag zijn, de pensioenen te weinig en het leven te duur. Maar ondertussen blijkt telkens weer dat er maar weinig volken in de wereld zo rijk zijn als wij. Nederland staat vaak in de top 10 van staatjes met de hoogste pensioenen, de hoogste lonen, de langste levensverwachting, de grootste spaartegoeden enzovoort. Het is alleen vaak zo jammer, zeg maar gerust irritant, dat we ook goed scoren in de rangorde van wie de grootste… Lees verder »

D

in alicante wel schrikbarend laag vergeleken met de rest…

Henk

Waarom is dan nu special Alicante zo laag ? en in vergelijking met wat ?
En is dan een Arbeidsongeschiktheid pensioen, die dan afhankelijk is van een bepaalde leeftijd ? , is in Spanje wel of geen vetpot

leo

Klopt voor geen meter als je het echte gemiddelde neemt en niet die paar hoogste pensioenen meeneemt kom je beter uit en dan krijgen ze net zo veel als mijn schoonmoeder en dat is net iets meer dan 800 euro. Het is beslist geen vetpot maar pure armoede. Mijn oom krijgt zelfs maar 400 euro pensioen daarom schoonmoeders samen met hem anders worden de kosten niet gedekt.

don juan

is een bekend verhaal wij krijgen 612 euro pensioen dus reken maar uit vaste lasten 510 leuk leven he

Son

Iedereen maakt waarschijnlijk de fout dit te vergelijken met andere landen
In Spanje krijgen ze hier GEEN AOW bij zoals in Nederland
In Belgie zijn de pensioenen hoger maar kennen daar ook geen AOW
Mijn part-time pensioen ( België) is al hoger als full-time in Spanje en dan nog eens netto ( maar geen extra AOW )
Dus mijn mening, gezien het goedkoper is in in Spanje te leven is dit pensioen niet onaardig maar een vetpot is het niet, vergelijkbaar met bv in NEDERLAND alleen AOW als je geen pensioen opgebouwd hebt

Rob

Keurig pensioen hoor. Niets mis mee.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.