Illegalen in Spanje komen uit Centraal en Zuid Amerika en niet Afrika

Illegalen in Spanje komen uit Centraal en Zuid Amerika en niet Afrika
Beeld: Adobe Stock

Illegalen in Spanje komen uit Centraal en Zuid Amerika en niet Afrika

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek van de de stichting Porcausa en de universiteit Carlos III in Madrid zijn er op dit moment tussen de 390.000 en 470.000 illegalen in Spanje wat 6 tot 20 keer meer is dan in 2014. Maar wat vooral opvalt is dat bijna 80% van de ‘sinpapeles’ ofwel de personen zonder papieren uit Amerika komt en minder dan 10% uit Afrika.

Het beeld wat de meeste mensen hebben als ze aan illegalen in Spanje denken is dat van Afrikaanse migranten maar dat blijkt niet correct te zijn. Er zijn veel meer illegalen die zonder de benodigde papieren Spanje proberen binnen te komen of zijn binnengekomen via de vliegvelden Madrid-Barajas en Barcelona-El Prat dan illegalen die de gevaarlijke oversteek maken in bootjes vanuit Afrika.

Het echte en gemiddelde beeld van een illegale is een 30-jarige vrouw die met een vliegticket in haar hand uit Colombia, Venezuela en Honduras naar Spanje komt in palats van de Afrikaanse bootmigrant, een beeld dat echter wel het meeste op de televisie te zien is en waar bijna iedereen automatisch aan denkt als men het over illegalen heeft in Spanje.

Waar vandaan

De onderzoekers schatten dat er in Spanje tussen de 390.000 en 470.000 illegalen leven wat 6 tot 20 keer meer is dan het aantal ‘sinpapeles’ of illegalen in 2014. Dit aantal vertegenwoordigt zo’n 11% tot 13% van het totaal aantal migranten (legaal en illegaal) in Spanje en slechts 0,8% van de bevolking (meer dan 47 miljoen).

Bijna 4 van de 5 illegale migranten (77%) komt uit Centraal en Zuid Amerika en met name uit Colombia, Venezuela en Honduras. Het aantal illegale migranten dat uit Afrika Spanje bereikt is minder dan 10% (9,2%) wat ongeveer 43.000 migranten zijn waarvan bijna de helft uit Marokko komt gevolgd door Nigeria en Senegal.

Werk

De illegalen die een baan weten te bemachtigen in Spanje werken over het algemeen zwart (en onverzekerd) omdat ze geen papieren hebben en dus niet officieel kunnen werken. Het merendeel werkt in de thuiszorg gevolgd door de horeca, fabrieken, bouw, transport en landbouw.

Ga naar de inhoud