Search
menu
Search

Ook Spanje denkt na over overheidssteun luchtvaart maatschappijen

Ook Spanje denkt na over overheidssteun luchtvaartmaatschappijen
Beeld: Wikimedia

Ook Spanje denkt na over overheidssteun luchtvaart maatschappijen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Nederlandse regering heeft een steunpakket van 3,4 miljard euro aangekondigd voor KLM, iets wat volgens een persbericht van Ryanair elke Nederlander zo’n 200 euro zal gaan kosten terwijl de Nederlandse luchtmaatschappij al 16 jaar geleden wordt overgenomen door Air France. Maar Nederland is niet het enigste land dat overheidssteun geeft aan maatschappijen in nood en ook in Spanje denkt men na over een steunpakket.

Na de 9 miljard euro overheidssteun voor Lufthansa in Duitsland, 7 miljard euro voor Air France in Frankrijk, 3 miljard euro voor Alitalia in Italië en 3,4 miljard euro overheidssteun voor KLM in Nederland, denkt de Spaanse regering ook na over een steunpakket van enkele miljarden euro’s.

De twee grootste Spaanse luchtvaartmaatschappijen zijn Iberia en Vueling, beiden onderdeel van het Brits-Spaanse concern IAG. Begin mei ondertekenden deze twee maatschappijen al een contract voor 1 miljard steun via het Instituto de Crédito Oficial (ICO) steunpakket waarvan 750 miljoen euro voor Iberia en 250 miljoen euro voor Vueling. Maar dat is min of meer een lening en niet direct een steunpakket zoals in de eerder genoemde landen.

Deze steunpakketten van de overheden moeten door de Europese Commissie goedgekeurd worden, iets waar andere zelfstandige luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair, Easyjet en Norwegian niet blij mee zijn en deze vorm van ‘redding’ als illegaal zien.

In Spanje spreekt men nu over een steunpakket voor de luchtvaartmaatschappijen tussen de 1,5 en 1,8 miljard euro, Het merendeel daarvan zal naar Iberia en Vueling gaan maar ook andere maatschappijen zoals Air Nostrum en kleinere maatschappijen kunnen overheidssteun ontvangen.

Spanje heeft zo’n 22 luchtvaartmaatschappijen waaronder de grootste Iberia, Vueling, Air Europa en Air Nostrum. Andere maatschappijen zijn Air Horizont, AlbaStar, Binter Canarias, Canarias Airlines, Canaryfly, Cygnus Air, Evelop Airlines, Flightline, Gowair, Level (Iberia), PAN Air, Privilege Style, Swiftair, Volotea en Wamos Air. 

Meer informatie over wanneer en hoe de verdeling zal zijn en onder welke voorwaarden men financiële steun kan ontvangen is nog niet bekend gemaakt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?