Europese btw op Chinese producten onder de 22 euro ook merkbaar in Spanje

Europese btw op Chinese producten onder de 22 euro ook merkbaar in Spanje
Beeld: 123rf

Europese btw op Chinese producten onder de 22 euro ook merkbaar in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 juli gaan de Chinese artikelen die online gekocht worden bij grote webshops zoals AliExpress, Wish, DealExtreme, Banggood, Gearbest of Geekbuying duurder worden. De reden daarvoor is dat vanaf 1 juli in de Europese Unie op alle online aankopen van buiten de EU btw (IVA) betaald moet worden, ook in Spanje.

Wie heeft er nu niet eens een telefoonhoesje, oplader of iets anders via een Chinese webshop gekocht. Het gaat vaak over kleine bedragen maar dat zal vanaf 1 juli duurder gaan worden omdat vanaf die datum over alle bestellingen onder de 22 euro ook btw moet worden betaald terwijl dat voorheen niet het geval was.

Vanaf 1 juli treedt het zogenaamde IOSS of Import One-Stop Shop in werking in de Europese Unie. Dit is een elektronisch portaal dat bedrijven vanaf 1 juli kunnen gebruiken om te voldoen aan de btw-verplichtingen (VAT e-commerce) op afstandsverkopen van geïmporteerde artikelen en goederen. 

Maar ook transportbedrijven kunnen extra kosten gaan berekenen. In Nederland heeft PostNL al aangegeven extra kosten tussen de 4 en 7 euro per pakje te gaan vragen voor het innen en afdragen van de btw. De transportdienst DHL ziet daar voorlopig vanaf in Nederland.

Maar de Spaanse belastingdienst heeft al gewaarschuwd dat transportdiensten en de Spaanse Post ook extra kosten kunnen gaan vragen voor het innen en afdragen van de IVA maar veel is daar nog niet over bekend in Spanje.

Chinese winkels

De vraag is wat er gaat gebeuren in de duizenden Chinese winkels in Spanje. Gaan daar de prijzen voor de artikelen ook omhoog of blijven deze ‘mercados chinos’ stunten met de prijzen. 

Ongetwijfeld zal men dit vanaf 1 juli nog niet zo snel merken want deze Chinese winkels en de importbedrijven hebben veel op voorraad maar over een of twee maanden kan het wel merkbaar zijn.

Daarbij moet wel gezegd worden dat de btw die nu betaald moet worden in principe geldt voor online aankopen van buiten de Europese Unie dus zou dat in de praktijk niet merkbaar hoeven te zijn in de fysieke Chinese winkels in Spanje. De tijd zal het leren.

Ga naar de inhoud