Het is officieel: De Pacha La Pineda discotheek aan de Costa Dorada definitief dicht

Het is officieel: De Pacha La Pineda discotheek aan de Costa Dorada definitief dicht
Beeld: Google Streetview

Het is officieel: De Pacha La Pineda discotheek aan de Costa Dorada definitief dicht

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – De beheerder van het opvallende gebouw waarin de Pacha discotheek in de badplaats La Pineda Platja aan de Costa Dorada gevestigd is, heeft bevestigd wat veel Pacha-fans al vreesden: de Pacha gaat definitief dicht. De discotheek heeft niet alleen te lijden onder de gedeeltelijke sluiting van het nachtleven vanwege de strenge corona-maatregelen in Catalonië maar er moet ook veel geld geïnvesteerd worden vanwege geluidsoverlast terwijl de vergunning eind 2022 eindigt.

De Pacha discotheek in La Pineda aan de Costa Dorada zou dit jaar haar 30-jarige bestaan vieren nadat deze emblematische discotheek in 1991 haar deuren opende. Maar wat een feest had moeten zijn is geëindigd in een nachtmerrie voor veel Costa Dorada gangers, jonge inwoners uit de omgeving en iedereen die van een goed feest houdt. De Pacha gaat definitief dicht, zo heeft de beheerder Jesús Solà van Ocio a Tope SL bevestigd aan de regionale krant.

De discotheek Pacha La Pineda is gedurende 30 jaar de referentie geweest in het uitgaansleven in de provincie Tarragona en aan de Costa Dorada. Met badplaatsen zoals Salou en Cambrils nabij kwamen er in de zomer busladingen vol met jongeren naar de discotheek om te genieten van de beste dj’s, optredens, de unieke sfeer en de speciale feesten zoals de beruchte Holland Party’s op de woensdagavond of de schuimparty’s.

Maar een klacht van een buurtbewoner die naar de rechter stapte omdat hij vanwege het aanhoudende geluidsoverlast niet kon slapen, heeft ervoor gezorgd dat een rechter besloot dat de gemeente Vila-seca, waar La Pineda Platja toe behoort, in gebreke was gebleven. 

Niet alleen moest de gemeente 5.000 euro aan de klagende buurman betalen, de Pacha discotheek kreeg ook de opdracht om dure verbouwingen uit te voeren om de geluidsoverlast tegen te gaan en het aantal decibellen te reduceren.

De kosten van deze verbouwing zijn voor de beheerders van de Pacha discotheek te hoog en ook niet haalbaar omdat het huurcontract en de vergunning om als discotheek open te blijven eindigen op 31 december 2022. Aangezien de discotheek praktisch alleen in de drukke zomermaanden open is, kunnen die investeringskosten niet worden terugverdiend. 

Tel daar alle financiële problemen bij op die zijn ontstaan als gevolg van de corona-pandemie en alle restricties in het nachtleven, dan zijn de kosten voor de huurders van de discotheek gewoon niet haalbaar.

In hoogtijdagen waren er feesten met 4.000 feestvierders en meer dan 150 personeelsleden, zo vertelt Jesús Solà, beheerder van het gebouw van de Pacha. Maar nu zijn er slechts 12 werknemers die ontslagen worden omdat er een einde komt aan de ‘kersen’ van de Pacha in La Pineda.

Met de sluiting van de Pacha aan de Costa Dorada zijn er in Catalonië nog slechts drie Pacha discotheken geopend, de originele Pacha in Sitges, in Barcelona en in Lerida. Wereldwijd zijn er 20 Pacha discotheken te vinden waarvan natuurlijk de bekendste op Ibiza waar al sinds 1973 non-stop elke zomer gefeest wordt.

Ga naar de inhoud