Orgullo LGTBI (Pride) van start in Madrid zonder praalwagens en weinig feest

Orgullo LGTBI (Pride) van start in Madrid maar zonder praalwagens en weinig feest
Beeld: Acrhief / 123rf

Orgullo LGTBI (Pride) van start in Madrid zonder praalwagens en weinig feest

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks de nog steeds geldende corona-maatregelen in met name de horeca en het nachtleven wordt dit jaar in de Spaanse hoofdstad Madrid toch de Orgullo Gay de Madrid ofwel Madrid Pride gevierd. In de 2020 versie moest de Orgullo LGTBI online gevierd worden maar dit jaar zal het feest weer op straat plaatsvinden.

De Orgullo LGTBI komt niet op een beter moment met de hele discussie rondom de antihomowet in Hongarije en het algehele protest binnen Europa daartegen maar feit is dat in de hoofdstad van Spanje de LGTBI-beweging ook te maken heeft met enige tegenwerking van bepaalde politieke partijen. 

Zo heeft de gemeente Madrid opnieuw besloten geen regenboog-spandoek aan de gevel te hangen iets wat voordat de conservatieve PP-partij de gemeente runde wel gebeurde. Er zullen wel veel gebouwen en monumenten met de arco iris kleuren verlicht worden.

Maar dat mag voor de deelnemers van de Orgullo LGTBI Madrid de pret niet drukken, het feest gaat door, weliswaar anders dan in de pre-Covid tijd maar iedereen kan zijn of haar ideeën weer uitstralen. Het belangrijkste evenement vindt plaats op 3 juli met de grote optocht en bijeenkomst op de Plaza de Colón.

Andere activiteiten zijn reeds begonnen op vrijdag 25 juni met de Chueca’s Pride in de Chueca wijk, bekend om de LGTBI-scene. Op woensdag 30 juni vindt de ‘Pregón del Orgullo’ plaats en op donderdag 1 juli de Madrid Summit 2021, een internationale conferentie over de mensenrechten want de slogan dit jaar is ‘los derechos humanos no se negocian, se legislan: ley integral trans ya’.

Op zaterdag 3 juli wordt de grote optocht georganiseerd maar dit jaar zonder praalwagens en podiums met optredens en altijd met de 1,5 meter afstand in acht nemend, iets wat moeilijk zal zijn. De ‘manifestación’ begint om 20 uur bij het Atocha station en eindigt op de Plaza de Colón.

Naast Madrid zijn er de komende dagen ook manifestaties en bijeenkomsten in andere Spaanse steden zoals Sevilla, Valencia en Barcelona (in september vindt daar de Pride de Barcelona plaats).

Maar wat is LGTBI? Dit is een afkorting in het Spaans voor Lesbianas, Gais,​ Bisexuales, Transgénero en Intersexuales of in het Engels Lgbt (en Nederlands lhbt) dat staat voor lesbian (lesbisch), gay (homoseksueel), bisexual (biseksueel) en transgender.

Ga naar de inhoud