12x Spaanse zomerhits die nooit vervelen

10x Spaanse zomerhits die nooit vervelen
Beeld: 123rf

12x Spaanse zomerhits die nooit vervelen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is zomer en dat betekent dat er genoten kan en moet worden van het lekkere weer en de lange zomerse avonden. Maar als je niet kunt reizen naar Spanje en toch een beetje nostalgisch Spanje in huis wilt halen kun je eens luisteren naar deze zomerse top 12 van bekendste Spaanse zomerhits allertijden.

Misschien ken je ze allemaal en wellicht ook niet. Echte spanjefielen zullen de hits wel herkennen maar voor anderen is het alsof ze een nieuwe zomerhit horen. Maar wist je dat de zomerhit niet iets Spaans is maar Italiaans? In 1964 werd de eerste zomerhit geboren in Italië.

Maar wat is een zomerhit of zoals dat in Spanje heet ‘canción de verano’? In feite gaat het om een lied dat je de hele zomer en zelfs de zomers daarna overal op de radio of in de discotheken en bars zult horen. Je wordt er constant aan herinnerd en vaak heb je op het einde van de zomer er helemaal genoeg van.

Een goed en recent voorbeeld is de 2019 zomerse hit ‘Despacito’ van Luis Fonsi Ft. Daddy Yankee. Toen was deze hit leuk maar wellicht kun je het lied nu niet meer horen.

Top 12

Maar goed, we kijken nu naar de zomerhit top 12 van Spanje waarbij we beginnen in 1965 met daarna de zeventiger, tachtiger en negentiger jaren etc. en eindigen in 2019 want 2020 en 2021 waren nu niet echt jaren voor een zomerhit.

Chica Ye Ye (1965)

De hit van de zomer in 1965 was ‘Chica Ye Ye’ van Conchita Velasco. Wellicht niet heel erg bekend bij de niet-Spanjaarden maar het is nog steeds een klassieker bij de karaoke. 

Un rayo de sol (1970)

De zomer van de jaren zeventig begon goed met de hit ‘Un rayo de sol’ van de Spaanse Beatles Los Diablos. Er werden toen 450.000 kopieën van deze single verkocht en ‘Un rayo de sol’ stond 28 weken in de top 40 waarvan 15 weken op de eerste plaats.

El baile de los pajaritos (1981)

Deze hit uit de tachtiger jaren klinkt zeer bekend want het gaat in feite om de Spaanse versie (met tekst) van de Nederlandse ‘Vogeltjesdans’ van de Electronica’s. In Spanje zorgde María Jesús voor de zomerhit ‘El baile de los pajaritos’ in 1981.

La Lambada (1989)

Kaoma scoorde met ‘La Lambada’ in 1989 een grote internationale hit die het niet alleen goed deed in Spanje maar ook in de zomer van Nederland en België. Zelfs nu nog probeert iedereen de populaire maar moeilijke dans na te doen.

Tractor amarillo (1992)

Deze hit van Zapato Veloz uit Asturië werd een (inter)nationale hit. Met de viering van de Olympische Spelen van Barcelona en de Expo van Sevilla stond Spanje in het middelpunt van alle ogen en dat werd gevierd met deze ‘Gele tractor’ wat een klassieker is geworden, ook bij het Karaoke in Spanje.

Amigos para siempre (1992)

Van dit lied zijn twee versies, de operaversie van José Carreras en Sarah Brightman maar ook de meer populaire en zomerse hit van Los Manolos. Het is een lied met veel Spaanse gitaar en in Catalaanse rumba stijl dat in 1992 uit werd gebracht ten tijde van de Olympische Spelen in Barcelona. Een andere hit van Los Manolos datzelfde jaar was ‘All my loving’ de rumba-versie van de Beatles klassieker.

Macarena (1993)

De enige Spaanse hit die iedereen aan het dansen heeft gezet, van Bill Clinton tot Boris Yeltsin om maar wat te zeggen. Los del Río scoorde in 1993 een grote hit in Spanje maar een kleine hit in Nederland en België met ‘Macarena’. Maar een Bayside Boys remix in 1996 zorgde ervoor dat plotseling de hele wereld het Macarena dansje aan het dansen was.

La Bomba (2000)

De nieuwe eeuw werd geopend met de zomerhit ‘La Bomba’ van King Africa. Achter de zanger/band King Africa schuilt de Brits/Argentijnse zanger Alan Duffy die met de moderne versie van een Boliviaans lied uit 1990 een wereldwijde zomerhit scoorde.

La Barbacoa (2001)

Eigenlijk stamt het lied ‘la Barbacoa’ al uit 1994 maar om de een of andere reden werd dit lied van de in Spanje wonende Fransman Georgie Dann pas in 2001 de zomerhit. Niet dat deze zanger te klagen heeft over een gebrek aan zomerhits want hij heeft er meerdere gescoord (maar bescheiden) zoals: El Casatschok, El Bimbó, Carnaval, La paloma blanca (ja, die van de Nederlandse George Baker Selection), El Chiringuito, El negro no puede en Viva el vino.

Asereje (2002)

Niemand weet waar deze zomerhit eigenlijk over gaat maar iedereen zong vrolijk mee met de klassieker ‘Asereje’ van Las Ketchup waarvan het refrein gebaseerd was op het intro van Rappers Delight van Sugarhill Gang uit 1979. Zing maar mee: ‘Aserejé-ja-dejé. De jebe tu de jebere seibiunouva majavi an de bugui an de güididípi’ … wat zeg je? Leuk om te weten is dat las Ketchup bestaat uit de vier zussen Lola, Pilar, Lucia en Rocío Muñoz uit Córdoba (Andalusië). In 2022 bestaat dit lied alweer 20 jaar!

Waka Waka (2010)

De zomerhit van 2010 was ‘Waka Waka (This time for Africa)’ van de nu in Barcelona wonende Colombiaanse zangeres Shakira. Het vrolijke lied was speciaal gecomponeerd voor de WK 2010 in Zuid Afrika. Voor Spanje en de Spanjaarden is ‘Waka Waka’ extra speciaal omdat het nationale voetbalelftal dat jaar Nederland versloeg in de WK finale en wereldkampioen werd. Dat jaar zijn ook bekend Andrés Iniesta voor zijn magische doelpunt in minuut 116 en Pulpo Paul (inktvis Paul), de voorspellende inktvis.

Despacito (2019)

En dan zijn we gekomen bij wellicht wel de bekendste en zeker de meest recente zomerhit van Spanje, ‘Despacito’ van de zanger Luis Fonsi. Dit lied werd wereldwijd een hit en werd overal meegezongen, ook in Nederland en België natuurlijk.

Ga naar de inhoud