Bosbranden in Spanje zijn ook rampzalig voor dieren en vogels

Bosbranden in Spanje zijn ook rampzalig voor dieren en vogels
Beeld: @brigada_do / twitter

Bosbranden in Spanje zijn ook rampzalig voor dieren en vogels

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – Mede door de erg vroege eerste hittegolf van het jaar kampten grote delen van Spanje vorige week al met kleine en middelgrote bosbranden. Een van de autonome regio’s die het zwaar te verduren kreeg was die van Navarra. Men heeft het natuurlijk steevast over de menselijke schade, maar daardoor wordt niet zelden vergeten dat in elke brand heel wat dieren hun leven en habitat verliezen.

Vorige week waren duizenden Spanjaarden even in de ban van de evacuatie van de dieren van het natuurpark Sendaviva. Uit angst dat het vuur het park zou bereiken werden de dieren integraal weggehaald. Van de meer dan 400 dieren die het park telt, stierven er jammer genoeg 12 aan de gevolgen van stress.

De eerste golf van bosbranden heeft echter aan veel meer dieren het leven gekost, dieren die vaak door het grote publiek worden vergeten. Naar schatting gaat het alleen al in Navarra om duizenden wilde dieren. “Een echte ramp” die nog niet kan worden ingeschat, vertelt Ángel Sendoa, voorzitter van de vereniging voor jagers van Ujué.

“We konden ons jachtgebied nog niet binnen gaan, maar we konden de situatie wel evalueren vanuit de wagen, en wat je ziet is vreselijk. De lichamen van de grote dieren, zoals de herten, liggen er open en bloot, omdat ze niet verpulveren. De kleine dieren zoals patrijzen of konijnen zijn wel allemaal verbrand. De dieren die het wel hebben overleefd zijn hun habitat kwijt en zullen een andere plek moeten zoeken om een nest te maken en zich voort te planten. Het is nog vroeg om de schade in te schatten, maar die is duidelijk groot”.

Bosbranden worden door de klimaatverandering steeds waarschijnlijker in Spanje. Ook om de dieren te redden, vragen de autoriteiten steeds meer voorzichtigheid van eenieder die zich deze zomer in de natuur waagt.

Ga naar de inhoud