Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (64)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (64)
Beeld: NaarGalicie

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (64)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Na een tussenstop van enkele maanden gaan we weer verder met verbouwen. De tussenstop had wat korter moeten zijn dan een paar maanden. Eerst wilde ik niet aan de gang omdat ik in afwachting was van een operatie. Dan is het niet zo handig als de keuken helemaal overhoop ligt en ik dan onder het mes moet. Na de operatie mocht ik van de chirurg een maand niets doen. En toen, een dag voor de laatste controle, val ik heel hard van een trap en kan ik om die reden zeker een maand niets zwaars doen. Daarna staat de vakantie hier van mijn ouders en familie van Sol op stapel en dan is het ook weer niet handig als de keuken overhoop ligt. Al met al geen grote dingen gedaan het afgelopen half jaar. 

Maar deze week, als de neef van Sol hier nog is, ga ik aan de keuken beginnen. Het plafond moet er uit. Het is een schrootjes plafond en alles, ook de balkjes en balken zitten vol met houtworm. Nadat we de keuken leeggemaakt hebben en dat wat niet weg kan afgedekt hebben ga ik aan de slag met een breekijzer en een hamer en ram er alle schroten uit. Omdat alles door de houtworm al lekker verzwakt is, is dat een karwei van niets. Dan moeten de balkjes er uit waar het allemaal aan hing. Ook die zijn er sneller uit dan ik had gedacht. Met het hele karwei men ik 2 en een half uur bezig geweest. Maar daarna moeten we opruimen. Met z’n drieën ruimen we het hout uit de keuken. Alle het hout waar geen verf aan zit laden we op een kar en brengen we naar de brandstapel. Alles met verf er op gaat in zakken en dozen en gaan we in containers dumpen in het dorp. Voor mij is het nu avond, Sol en haar neef gaan nu verder in de keuken om alles helemaal schoon te maken.

Er zitten nog twee hoofd balken van muur tot muur. Die hebben eigenlijk geen functie meer. We willen een plafond in de keuken met dat op een vloer zodat we een kleine vliering hebben. Als ik met nieuwe balken een constructie ga maken voor het plafond en de vloer, dan zitten die twee oude balken, boomstammen, eigenlijk in de weg. De volgende dag besluiten we dat de balken echt weg moeten. Met de neef van Sol ga ik dat doen. Hij moet er onder gaan staan en de balk omhoog houden als ik hem doorzaag met de kettingzaag. Daarna zaak ik de andere kant door en vang die ook gelijk op. De balk weegt bijna niets en ook de tweede hebben we zo gedaan. Even een extra mannetje was dus handig.

Tegen het dak had ik al eens isolatie geniet. Maar dat is voor een groot deel weer losgekomen. Nu er geen plafond meer is en geen balken kan ik dat binnen no time terug nieten. Met afval latten, die ik tegen de isolatie en het dak spijker zorg ik ervoor dat het helemaal niet meer los kan komen. 

Dan was er ook nog een project waar ik eigenlijk wel tegenop zag. Vorige schreef ik dat we bij de Ikea een kast kochten. Deze week moest die kast natuurlijk in elkaar gezet worden. Plan was dat ook samen met de neef van Sol te gaan doen. Maar daar waar de kast komt te staan is niet genoeg plaats voor twee personen en een kast die in elkaar gezet moet gaan worden. Van Ikea winkels krijg ik de kriebel, en de gedachte dat ik een kast van Ikea in elkaar moet zetten ook. Maar wonder boven wonder ging het helemaal vanzelf en staat er nu een kast waar we eindelijk de badhanddoeken netjes in op kunnen bergen. 

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud