Search
menu
Search

Nederlanders en Belgen die in 2022 de Spaanse nationaliteit hebben aangevraagd

Nederlanders en Belgen die in 2022 de Spaanse nationaliteit hebben aangevraagd
Beeld: via 123rf

Nederlanders en Belgen die in 2022 de Spaanse nationaliteit hebben aangevraagd

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als een Nederlander of Belg in Spanje gaat wonen, hoeft hij of zij niet van nationaliteit te veranderen en is het zonder problemen mogelijk om met de eigen nationaliteit te leven, wonen en werken in Spanje. Maar er zijn altijd mensen die compleet willen immigreren in Spanje en de Spaanse nationaliteit aanvragen. Maar om hoeveel Nederlanders en Belgen gaat het in 2022?

Het Spaanse Statistiekbureau (INE) maakt regelmatig de cijfers bekend van het aantal buitenlanders dat de Spaanse nationaliteit aanvraagt en heeft gekregen. Nu zou men verwachten dat Nederland en België niet op die lijst voorkomen, maar als we kijken naar de gegevens, dan zijn er toch inwoners van Nederland en België die alles achter zich hebben gelaten en hebben gekozen voor een Spaanse nationaliteit.

Aantal Nederlanders en Belgen

Uit de cijfers over 2022 die HIER te vinden zijn kunnen we opmaken dat er 37 personen met de Belgische en 32 personen met de Nederlandse nationaliteit deze ingeruild hebben voor de Spaanse nationaliteit. Het gaat om 24 Belgische en 14 Nederlandse mannen en 13 Belgische en 18 Nederlandse vrouwen. 

In Catalonië vroegen 10 Nederlanders en 6 Belgen de Spaanse nationaliteit aan terwijl dat in de Valencia regio 10 Belgen en 7 Nederlanders waren. In Madrid gaat het om 8 Belgen en 4 Nederlanders, in Andalusië 3 Belgen en 2 Nederlanders, in Aragón 2 Belgen en geen Nederlanders, in Asturië 1 Nederlander en geen Belgen, op de Balearen 1 Belg en 2 Nederlanders en op de Canarische Eilanden 3 Belgen en 2 Nederlanders.

In Cantabrië waren geen Belgen en Nederlanders die hun nationaliteit veranderden, maar in Castilië en León en Castilla-La Mancha was dat 1 Belg en geen Nederlanders in elke regio gevolgd door geen Nederlanders en Belgen in Extremadura maar 1 Belg en 1 Nederlander in Galicië. In de Murcia regio gaat het om 1 Belg en geen Nederlanders, in Navarra en La Rioja geen Belgen en Nederlanders en in Baskenland 2 Nederlanders en geen Belgen.

Alle nationaliteiten  

Als we kijken naar alle nationaliteiten hebben in 2022 in totaal 181.581 personen de Spaanse nationaliteit aangevraagd en gekregen, 96.162 vrouwen en 85.419 mannen. De meeste personen die de Spaanse nationaliteit verkregen zijn van Marokkaanse afkomst, met een totaal van 55.463 personen. Verder waren er aanzienlijke aantallen uit Zuid-Amerikaanse, Midden-Amerikaanse en Caribische landen, zoals Colombia (11.125), Ecuador (10.845), Bolivia (9.016), de Dominicaanse Republiek (8.100) en Venezuela (8.036). Van de Aziatische landen was Pakistan prominent aanwezig met 6.400 personen.

Ga naar de inhoud