Spaanse Hooggerechtshof oordeelt dat een ongewenste kus gelijkstaat aan aanranding

Spaanse Hooggerechtshof oordeelt dat een ongewenste kus gelijkstaat aan aanranding
Beeld: ai-beeld / redactie

Spaanse Hooggerechtshof oordeelt dat een ongewenste kus gelijkstaat aan aanranding

Op een moment waarbij persoonlijke grenzen en wederzijdse toestemming steeds belangrijker worden, heeft een recente uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof de aandacht gevestigd op de juridische status van een kus zonder toestemming. Deze uitspraak heeft verstrekkende gevolgen, niet alleen voor de Spaanse rechtspraak, maar ook voor de maatschappelijke discussie over lichamelijke integriteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Een kus, hoewel vaak gezien als een simpele uiting van affectie, kan in juridische context een complexe zaak worden. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft nu duidelijk gemaakt dat een kus zonder uitdrukkelijke of stilzwijgende toestemming als een vorm van aanranding kan worden beschouwd.

De hoogste gerechtelijke instantie heeft de eerdere beslissing van een rechtbank in Andalusië bevestigd. Een politieagent is nu veroordeeld tot een jaar en negen maanden cel omdat hij had gezoend met een vrouw die in de gevangenis zat.

Dit vonnis kan ook impact hebben op de zaak van Luis Rubiales. In augustus vorig jaar gaf de toenmalige voorzitter van de Spaanse voetbalbond een kus op de mond van Jennifer Hermoso, een speelster van het vrouwenelftal. Dit gebeurde openlijk voor de camera’s tijdens de viering van de Spaanse overwinning op het wereldkampioenschap.

Het proces zal plaatsvinden in februari 2025 in Madrid. Het openbaar ministerie heeft al aangegeven dat ze een celstraf van 2,5 jaar zullen eisen. Eén jaar voor de aanranding en nog eens anderhalf jaar voor de druk die op Hermoso werd uitgeoefend om te zeggen dat ze had ingestemd met de kus. Rubiales beweerde dat de speelster akkoord ging met de kus, maar Hermoso heeft dit ontkend. Deze controverse leidde uiteindelijk tot het ontslag van Rubiales.

De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof heeft de definitie van aanranding nu verbreed door expliciet te stellen dat een kus zonder toestemming onder deze noemer valt. Het is belangrijk om te erkennen dat er verschillende gradaties van aanranding bestaan en er ook verschillende juridische gevolgen zijn zoals een waarschuwing en/of boete, een mogelijk voorwaardelijke straf of meteen gevangenisstraf.

Ga naar de inhoud