skip to Main Content
Werkloosheid Spanje gedaald met 123.600 personen
123rf

Werkloosheid Spanje gedaald met 123.600 personen

MADRID – Het werkloosheidspercentage is gezakt naar 14% aldus de driemaandelijkse cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE). In de EPA-enquête staat dat Spanje nu 3.230.600 werklozen heeft maar daartegenover staat dat er 19.804.900 werkenden zijn. 

De cijfers staan in het zogenaamde Encuesta de Población Activa (EPA) wat een enquête is die elke drie maanden plaatsvindt onder de beroepsbevolking waarbij gekeken wordt naar de echte leefsituatie in Spanje. 

De werkloosheid (paro) is het tweede trimester (april, mei, juni) met 123.600 personen gedaald. Tijdens de EPA-enquête over het eerste trimester steeg de werkloosheid nog met 49.000 personen maar dat was o.a. te wijten aan de Semana Santa (Paasweek) die later is begonnen dit jaar.

Op dit moment zijn er volgens de EPA-enquête 3.230.600 werklozen in Spanje, een percentage van 14,02%. Daartegenover staat dat er 19.804.900 werkenden zijn in Spanje. In Spanje zijn nu 23.035.500 personen die tot de beroepsbevolking horen terwijl het land bijna 47 miljoen inwoners heeft.

De cijfers van de driemaandelijkse EPA-enquête worden doorgaans als accurater gezien dan de cijfers van het arbeidsregister Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) die elke maand worden gepubliceerd. Er zijn ook altijd verschillen te zien tussen beide instanties die op verschillende manieren meten.

Bij de laatste cijfers over juni van de SEPE bleek dat er 3.079.491 werklozen waren terwijl dit bij de cijfers van de EPA 3.230.600 werklozen zijn, een verschil van 151.109 personen. Bij de SEPE was het aantal werkenden eind juni 19.442.113 terwijl dit bij de EPA 19.804.900 werkenden is, een verschil van 362.787 personen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Hoeveel procent is dat tegenover Nederland, op de Nederlandse tv kwam laatst dat de crisis in Spanje ten einde is…..??? Inderdaad denk ik dat hoe we nu leven in Spanje de toekomst is en dat de hoogconjunctuur van de jaren “80” niet meer terug komt. Maar laten we realistisch blijven, de crisis is nog lang niet voorbij met zoveel werkeloosheid en korte tijd werkcontracten voor het toerisme!

 2. Veel mensen werken zwart, omdat de werkgever ze geen andere mogelijkheid geeft.
  In de herfst komt het aantal werkelozen
  er weer bij, toeristische seizoen is dan afgelopen.

 3. Eind september is het seizoen weer voorbij en dan stijgt het aantal werklozen.
  Dat is geen nieuws onder de zon, zo was het sinds decennia.
  Ik had al eens geschreven over het kaliber van de doorsnee ondernemer in Spanje, velen knoeien maar een eind in het rond ter wille van hun eigen portemonnee, en wel uitsluitend op korte termijn.
  Vroeger waren het Spaanse studenten die in de zomer-gastronomie gingen werken, nu zijn het Polen, Roemenen, Bulgaren en immigranten die dit slecht betaalde werk doen.
  Marc, wat jij hier schrijft zal voorlopig niet gebeuren.

 4. Ieder jaar daalt het deze periode normaal he het is zomer en tegen eind september zijn ze allemaal terug werkloos. Spijtig dat ze de cijfers niet hebben van al die mensen die in de zomer werken maar niet ingeschreven zijn dit omdat de werkgever het NIET wil doen en zo de mensen die echt het geld nodig hebben verplicht zijn om zo te werken. Ze moeten hier dringend de wet aanpassen en bij controle NIET de arbeider straffen met hun recht van dop af te nemen maar METEEN de zaak sluiten voor de rest van het seizoen en de uitbater een boete geven dat hij zijn hele leven niet zal vergeten en het volgend seizoen correct zal werken dat de mensen terug officiele gewerkte dagen hebben voor hun uitkering.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken