Contante betalingen vanaf 1.000 euro alleen nog met bankpas mogelijk in Spanje

Contante betalingen vanaf 1.000 euro alleen nog met bankpas mogelijk in Spanje
Beeld: Freepik

Contante betalingen vanaf 1.000 euro alleen nog met bankpas mogelijk in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De limiet op contante betalingen is recent in Spanje verlaagd van 2.500 euro naar 1.000 euro. Alles vanaf 1.000 euro moet betaald worden met een bankpas zoals een creditcard. Dat heeft allemaal te maken met de nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme ofwel in het kort de ‘Ley contra el Fraude’ waarmee Spanje zich aansluit bij andere Europese landen die al een soortgelijk limiet hebben.

In de nieuwe wet staat dat er verplichtingen zijn tussen partijen wanneer er beroeps- of bedrijfsmatige handelaren bij betrokken zijn en er een limiet geldt van 1.000 euro of meer of het equivalent daarvan in vreemde valuta. Die limiet is echter 10.000 euro als de betaler kan rechtvaardigen dat zijn fiscale woonplaats niet in Spanje is en niet handelt als beroeps- of bedrijfsmatige handelaar.

Dat betekent in de praktijk dat het betalen van een bedrag van 1.000 of meer in een winkel altijd met een bankpas of creditcard moet gebeuren zodat deze betalingen geregistreerd staan. Voor iedereen die in Spanje woont en fiscaal resident is geldt deze limiet van 1.000 euro maar voor buitenlanders die niet fiscaal resident zijn blijft de limiet van 10.000 euro gelden. 

In beide gevallen gaat het om betalingen tussen een particulier persoon en beroeps- of bedrijfsmatige handelaren. Als het gaat om een betaling tussen twee particuliere personen, dus zonder tussenkomst van een bedrijf of ondernemer, dan blijft de limiet van 2.500 euro gelden.

Met de nieuwe limiet van 1.000 euro is Spanje met het laagste limiet want in Italië geldt in dezelfde omstandigheden op dit moment een limiet van 2.000 euro maar vanaf 1 januari 2022 wordt dat daar ook 1.000 euro. Frankrijk heeft een limiet van 1.000 euro voor residenten en 15.000 euro voor niet-residenten. In België geldt sinds 2014 een limiet van 3.000 euro en in Griekenland is dat 1.500 euro. Duitsland heeft geen enkele limiet maar alles boven de 10.000 euro moet geregistreerd worden. In Nederland geldt een limiet van 3.000 euro en een meldingsplicht van 10.000 euro of meer.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.