Search
menu
Search

Algo de España – deel 103: La Fiesta gaat weer beginnen

Algo de España – deel 103: La Fiesta gaat weer beginnen
Beeld: ingezonden

Algo de España – deel 103: La Fiesta gaat weer beginnen

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag, maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Als er iets leuk is in Spanje dan zijn het de dorpsfeesten. Vaak in augustus, want dan heeft heel Spanje vakantie en keert men terug richting geboortedorpjes. Vriendengroepen en families komen weer samen. Het inwoneraantal wordt weer verdubbeld. Het programma van zo´n week is vaak hetzelfde. Maar dat maakt niets uit. De uitkomst is altijd weer anders.

Wij gaan winnen

Het leuke van de feestweek is dat echt iedereen meedoet. En oh, wat zijn ze fanatiek. Alles wordt uit de kast gehaald om een onderdeel te winnen. Met de gymkana, dan strijden diverse vriendengroepen tegen elkaar, krijgen ze allerlei opdrachten door het hele dorp heen. Bijvoorbeeld: ‘zoek een blauwe bezem’ of ‘zwem naar de vlag en breng ‘m droog terug’. Sommige opdrachten zijn ontzettend grappig.

Veel kleding en 7 bh’s

Bij een specifiek onderdeel moest wel eens één persoon uit de groep in een minuut zoveel mogelijk kleding aandoen en dan in het zwembad springen. Vervolgens moest-ie de kleding uitwringen boven een emmer. Wie het meeste water had, won. Dan zie je dus één meisje staan met drie korte broeken, sokken, vier t-shirts en zeven bh’s over elkaar heen aan. Loopt er een kindje langs met nat haar, moet even het staartje uitgewrongen worden boven de emmer. Jongens liepen alleen nog maar rond in hun onderbroek. Echt hilarisch. En zo fanatiek: alsof hun leven ervan afhing.

Pyjamafeest met kussengevecht

Het plein, waar alle feestavonden plaatsvinden, is het middelpunt van het dorp. Op dinsdagavond is daar het pyjamafeest met kussengevecht. Verder ook allerlei wedstrijden: wie heeft de lekkerste en sappigste meloen gekweekt? Wie maakt de lekkerste tortilla española? En de best smakende gazpacho? Tomas heeft die laatste wel eens gewonnen in een ver verleden.

Miss & Mister Pensionista

Uiteraard mag de Miss & Mister-verkiezing niet ontbreken. Er zijn altijd drie categorieën: kids, pubers en ouderen. Ook Miss en Mister Pensionista zijn altijd van de partij. Er wordt echt serieus gestemd door de inwoners van het dorp – een betrokken gemeenschap. Vorig jaar werd Kay, mijn zoon Mister Los Guadalperales. Het hele dorp zei er iets van. Zo heb je een Mister in huis! Tja, dit jaar misschien Nina als Miss Los Guadalperales, dat zou leuk zijn. 

Diverse activiteiten voor alle leeftijden

Voor elke leeftijd is er wel wat te beleven. Een wandeling met ontbijt voor de huisvrouwen in het dorp, een kindertheater, diverse sportactiviteiten zoals mountainbiken met een hele groep door de omgeving. Tennissen, padel toernooi. Allemaal superleuk.

Spanjaarden zijn echt goed in feesten

En als Spanjaarden ergens goed in zijn dan is het feesten. Met veel drank, eten, muziek en plezier. Urenlang houden ze het vol. Er is een ochtend, middag- en avondprogramma. Het avondprogramma start na 23:00 uur en feesten doe je met de hele familie. Je ziet dan ook van jong tot oud om 3:00 uur ’s nachts nog dansen en feestvieren. Inmiddels liggen de kindertjes meestal in de kinderwagens te slapen, maar als ze het volhouden, dan mogen ze nog prima meedoen. 

Un beso Cintha 

Vanaf 21 augustus begint ons Fiesta del Melón. Je ziet me denk ik vaak LIVE gaan via www. facebook.com/groups/woneninspanje of via www.facebook.com/supergoedspaansleren

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud