Search
menu
Search

De eerste Chiringuito van Spanje is sinds 1913 in Sitges te vinden, of niet?

De eerste Chiringuito van Spanje is sinds 1913 in Sitges te vinden, of niet?
Beeld: @chiringuitositges / facebook

De eerste Chiringuito van Spanje is sinds 1913 in Sitges te vinden, of niet?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het verhaal gaat de ronde dat de eerste Chiringuito (strandbar) van Spanje 110 jaar geleden in 1913 geopend werd aan het strand van de kustplaats Sitges aan de Costa de Barcelona. Zo staat dat immers ook vermeld in de oudste nog bestaande typisch Spaanse strandpaviljoen/bar. Maar klopt dat verhaal wel of is het een verdraaide waarheid?

Voor de ongetwijfeld weinige lezers die niet weten waar we het over hebben, chiringuito is de naam die men heeft gegeven aan de bars en restaurants die op de Spaanse stranden te vinden zijn, vergelijkbaar met strandpaviljoens of strandbars in Nederland en België maar dan meestal kleiner in opzet.

Bij sommige chiringuitos is het alleen mogelijk om drank, snacks en ijs te kopen terwijl andere chiringuitos naast het eerdergenoemde ook complete maaltijden serveren. In principe hebben alle chiringuitos een bar met overdekt terras waar de strandganger terecht kan om in de schaduw te genieten van een koel drankje, koud ijsje of warme maaltijd.

Sinds 1913 in Sitges

Over het algemeen wordt aangenomen dat de allereerste chiringuito in het jaar 1913 in de kustplaats Sitges, net onder Barcelona, werd geopend. Deze staat er nog steeds en men beweerd dat de naam “chiringuito” afgeleid is van de wijze waarop cubanen een koffie bestelden door te zeggen “chiringo” of zelfs “chiringuito”. De eigenaar van die strandbar, el capitán Calafell, noemde zijn lokaal uiteindelijk chiringuito vanwege zijn band met de indianos (Spaanse emigranten van de zuid Amerikaanse landen die rijk terugkeerden naar Spanje).

Maar de vraag is of de strandbar in Sitges wel de eerste Chiringuito van Spanje is. Er zijn namelijk verwijzingen naar het woord Chiringuito in kranten gevonden van voor de negentiende eeuw. Ook wordt het woord al in 1895 gebruikt in een reisverslag naar Huelva in Andalusië. Wat in ieder geval wel met zekerheid gezegd kan worden is het feit dat de strandbar in Sitges de eerste was die de naam Chiringuito gebruikte.

Ga naar de inhoud