Search
menu
Search

Heb je in Spanje voorrang als je van rechts komt of niet?

Oeps ... foto ontbreekt!

Heb je in Spanje voorrang als je van rechts komt of niet?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Veel Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen vragen het zich waarschijnlijk nog steeds af … heb je als je van rechts komt voorrang of niet. Daar waar het in Nederland en België normaal is om alle auto’s die van rechts komen voorrang te geven gebeurt dit in Spanje niet zo vaak, of zeg maar helemaal niet. Daar is in principe een simpele reden voor.

Het verkeer dat van rechts komt heeft in Spanje voorrang, net zoals in andere landen. Bestuurders die van rechts komen hebben voorrang op een kruising, tenzij dat anders wordt aangegeven. Dit geldt overigens niet alleen voor kruispunten maar voor alle wegen waar men van rechts op de doorgaande weg kan rijden.

In Spanje wordt de voorrang van rechts echter niet veel toegepast en kiest men liever voor voorrang voor rechtdoorgaand verkeer. Mocht dit zo zijn dan wordt dit aangegeven door een dikke onderbroken streep maar geen haaientanden zoals in veel andere landen. Staat er een dikke witte streep dan dient men dus voorrang te verlenen aan de andere bestuurders.

In de meeste gevallen (maar niet altijd) wordt de dikke witte streep voorgegaan door een grote op het wegdek geschilderde driehoek. Daarnaast wordt er vaak (maar niet altijd) een driehoekig verkeersbord geplaatst met daarin de tekst ‘ceda el paso’ ofwel voorrang verlenen of hetzelfde bord zonder tekst.

Komt men echter op een kruising waar niets staat aangegeven dan geldt de internationale regel van rechts heeft voorrang. Volgens de Spaanse verkeerswet 18.290 heeft het voertuig dat van rechts komt altijd voorrang (tenzij anders aangegeven). De bestuurder die van links komt moet dus altijd voorrang verlenen (ceder el paso).

In Spanje bestaan ook kruispunten die over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van gele vierkanten. Bestuurders mogen dit soort kruispunten alleen oprijden als ze deze zonder te stoppen kunnen passeren.

Ga naar de inhoud