Initiatief om huisdieren uit partnergeweld situaties te redden in Spanje

Initiatief om huisdieren uit partnergeweld situaties te redden in Spanje
Beeld: Pixabay

Initiatief om huisdieren uit partnergeweld situaties te redden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Jaarlijks overlijden er tientallen vrouwen en soms ook kinderen door partnergeweld in Spanje. Maar naast deze trieste cijfers hebben ook honden en andere huisdieren die in de getroffen familie leven te maken met het gevolg van partnergeweld. In sommige gevallen moeten vrouwen hun hond weghalen omdat de partner dreigt het dier te doden. Daarom is er een speciale opvangservice bedacht, VioPet.

Het idee achter het VioPet programma is om nieuwe families te zoeken voor de honden van vrouwen die door hun partner bedreigd worden en in een speciaal beschermingsplan terecht zijn gekomen. VioPet is een initiatief van het Dirección General de Derechos de los Animales, het overheidsorgaan dat opkomt voor de rechten van dieren.

Het VioPet programma startte in maart dit jaar en er zijn nu al 250 honden bij vrijwilligers en families ondergebracht. De honden zullen daar blijven totdat de situatie van het slachtoffer van partnergeweld weer stabiel is. In heel Spanje zijn nu al 800 families en vrijwilligers die meewerken met het programma.

Volgens het Directoraat-generaal Dierenrechten geeft 80% van de vrouwen die een hond heeft aan dat de partner gedreigd heeft de hond uit wraak of in een woedeaanval te doden. 54% zegt dat ze die bedreiging niet melden bij de politie en vrijwillig het huis verlaat uit angst voor wat de partner de hond kan aandoen. 30% van de vrouwen die te maken heeft met partnergeweld in Spanje heeft een hond, kat of ander huisdier.

In de meeste gevallen kan de vrouw nergens naartoe met de hond of kat omdat hondenopvang en asiels huisdieren niet zomaar accepteren en in veel gevallen al overal zitten. Daarom is het VioPet een alternatief door de hond gedurende een bepaalde kritische periode bij een familie onder te brengen. Overigens geldt dit ook voor katten en eventueel andere huisdieren die bedreigd worden.

Op de website van VioPet is meer informatie te vinden voor zowel vrouwen in een benarde situatie als voor personen die zich willen opgeven als vrijwilliger om tijdelijk honden, katten of andere huisdieren op te vangen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.