Spaanse vliegtuigen hebben meer dan 1.400 Afghanen overgebracht naar Spanje

Spaanse vliegtuigen hebben meer dan 1.400 Afhanen overgebracht naar Spanje
Beeld: Ministerio de Defensa / Twitter

Spaanse vliegtuigen hebben meer dan 1.400 Afghanen overgebracht naar Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Officieel is dit cijfer in de Spaanse pers niet genoemd maar medewerkers van de Spaanse luchtmacht hebben bevestigd dat tot aan woensdag er in enkele dagen al meer dan 1.400 Afghanen vanuit Kabul en Dubai naar het tijdelijke opvangkamp bij de militaire basis in Torrejón de Ardoz in de Madrid regio hebben gevlogen.

Het aantal vluchten is sinds de eerste vlucht slechts enkele dagen geleden snel toegenomen en ook het aantal personen is gestegen. De evacués worden in A400M of T23 vliegtuigen van de Spaanse luchtmacht overgevlogen van Kabul naar Dubai en daarna met andere vliegtuigen van onder andere Air Europa naar de militaire basis van Torrejón de Ardoz. Volgens de luchtmacht zelf zijn er meer dan 1.400 personen overgebracht naar Spanje maar dat aantal kan nu al weer meer zijn. Men heeft haast want na 31 augustus wil de Taliban geen evacuaties meer toestaan terwijl de chaos in Kabul teoneemt.

Op donderdag 19 augustus begon Spanje met het overvliegen van de Spanjaarden uit Afghanistan en personen van andere nationaliteiten waaronder ook Afghanen en hun familieleden die het Spaanse leger hebben geholpen in de 19 jaar tijd dat het land in Afghanistan was.

In het eerste vliegtuig op donderdag zaten 53 passagiers maar dat steeg in het tweede en derde vliegtuig op vrijdag al naar 110 passagiers in elk toestel. Op zaterdag werd een extra vliegtuig ingezet en zondag werden 177 passagiers, op maandag 264 passagiers, op dinsdag 430 personen en op woensdag nog eens 292 evacués vervoerd. 

Alle evacués worden naar het speciale tijdelijke opvangkamp in Torrejón de Ardoz ind e Madrid regio overgebracht. Dit bestaat uit tientallen speciale iglotenten met aparte ruimtes voor vrouwen en kinderen. De Afghaanse evacués zullen maximaal 72 uur in dit speciale kamp verblijven waarna ze verdeeld worden over de diverse EU-lidstaten. Spanje heeft zich als ‘Europese hub’ aangeboden om als centraal punt dienst te doen voor de opvang van evacués.

Na aankomst in het opvangkamp moet iedereen een antigeen Covid-test ondergaan waarna de vrouwen en kinderen en de mannen verdeeld worden over de speciale iglotenten voor de vrouwen en kinderen met plaats voor 500 evacués en een grote slaapruimte voor de mannen met stapelbedden en plaats voor 200 evacués. De ruimtes hebben air conditioning omdat het extreem warm is in Madrid. Kinderen kunnen spelen in een speciaal opgezette kinderspeelplaats. Er is een kantine met plaats voor 200 personen en speciale ruimtes met douches, wasruimtes en toiletten.

Ga naar de inhoud