Duizenden personen vragen om een rookverbod in de Nationale Natuurparken in Spanje

Duizenden personen vragen om een rookverbod in de Nationale Natuurparken in Spanje
Beeld: Freepik

Duizenden personen vragen om een rookverbod in de Nationale Natuurparken in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In september 2021 is Nofumadores.org via Change.org een handtekeningenactie gestart voor een algemeen landelijk rookverbod in de de Nationale Natuurparken in Spanje. Inmiddels heeft de initiatiefnemer 77.000 handtekeningen aan het Ministerie van Ecologische Transitie overhandigd in de hoop dat het roken in natuurparken verboden wordt.

Volgens Nofumadores (niet-rokers) is het niet logisch dat het barbecueën en enig ander vuurtje maken in natuurgebieden verboden is terwijl men wel zonder problemen sigaretten mag roken. Een van de redenen voor een rookverbod is dat een peuk of niet goed gedoofde sigaret de oorzaak kan zijn voor een natuur- en bosbrand terwijl ook peuken er jaren over doen om in de natuur te verdwijnen.

Aan minister Teresa Ribera van het Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico is door 77.685 deelnemers aan de handtekeningenactie gevraagd om een Koninklijk Besluit dat het roken in Nationale Parken verbiedt. Een rookverbod in Nationale Parken is de eerste stap naar een landelijk rookverbod in alle bosrijke gebieden.

Nofumadores.org schrijft dat in 3,35 procent van de natuur- en bosbranden peuken en niet goed gedoofde sigaretten de oorzaak was waardoor meer dan 40.000 hectare natuur is verwoest de afgelopen 20 jaar in Spanje. Verder is men van mening dat een sigarettenpeuk er 10 jaar over doet om te verdwijnen in de natuur waardoor o.a. teer, lood, kwik, ammoniak, celluloseacetaat en andere giftige stoffen in de natuur terecht komen.

Een rookverbod zou moeten gelden in de de 17 Spaanse Nationale Parken: Picos de Europa (Asturië, León en Cantabrië), Ordesa y Monte Perdido (Huesca), Teide (Tenerife), Caldera de Taburiente (La Palma), Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Lleida), Doñana (Huelva, Sevilla, Cádiz), Tablas de Daimiel (Ciudad Real), Timanfaya (Lanzarote), Garajonay (La Gomera) Archipiélago de Cabrera (Balearen), Cabañeros (Ciudad Real, Toledo), Sierra Nevada (Granada, Almería), Islas Atlánticas de Galicia (Pontevedra, La Coruña), Monfragüe (Cáceres), Sierra de Guadarrama (Madrid, Segovia) en Sierra de las Nieves (Málaga).

covadonga
Spanje staat ook stil bij de Europese Dag van de Nationale Parken op 24 mei
Spanje heeft 16 Nationale Parken waar men ook op 24 mei stilstaat bij de Europese Dag van de Nationale Parken. Lees alles over de 16 ‘Parques Nacionales’ in Spanje. Ken jij ze al? Heb jij ze al bezocht?
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud