Nederlandse Spoorwegen heeft 60 dubbeldekker treinen besteld bij Spaanse bouwer

Nederlandse Spoorwegen heeft 60 dubbeldekker treinen besteld bij Spaanse bouwer
Beeld: Huidige DDZ-dubbeldekkers / Alfenaar / Wikimedia

Nederlandse Spoorwegen heeft 60 dubbeldekker treinen besteld bij Spaanse bouwer

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Nederlandse Spòorwegen (NS) heeft bij het Spaanse CAF 60 nieuwe dubbeldekker treinen besteld. Deze moeten in 2028 gaan rijden op het Nederlandse spoor en zullen de huidige DDZ-dubbeldekkers die door NedTrain zijn gebouwd gaan vervangen. 

In feite is de NS al in april 2020 met de aanbesteding van de CAF dubbeldekkers treinen begonnen en zullen deze na een proces van zeven tot acht jaar in Nederland rijden. Naast het Spaanse ‘Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles’ (CAF) waren er meer aanbiedingen maar de Spaanse fabrikant scoorde het beste op de verschillende prijs- en kwaliteitscriteria.

CAF heeft in Spanje fabrieken in Beasain, Irun, Zaragoza, Castejón, Linares en Lleida maar ook in Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, de VS, Mexico en Brazilië. De Nederlandse treinen zullen waarschijnlijk in Spanje gebouwd worden. Het bedrijf maakt spoorwegrijtuigen, locomotieven, metro’s en trams, bussen, apparatuur voor treinbeveiliging en onderhoudt spoorwegmaterieel.

CAF is geen onbekende in Nederland en België waar al metrostellen, trams en treinen rondrijden. Daar komen dus nu de nieuwe dubbeldekkers bij die tot 160 km/uur kunnen rijden. De NS heeft er 60 besteld waarvan er 30 vier rijtuigen en 30 zes rijtuigen hebben. In totaal hebben deze nieuwe CAF-treinen 30.000 stoelen.

Eind dit jaar zal het contract worden getekend waarna de trein wordt ontworpen en in productie gaat. Daarna komt de testfase waarna men verwacht dat de nieuwe dubbeldekkers treinen in 2028 naar Nederland komen.

Ga naar de inhoud