Spaanse regering begonnen met studie naar invoering tolheffing vanaf 2024

Spaanse regering begonnen met studie naar invoering tolheffing vanaf 2024
Beeld: 123rf

Spaanse regering begonnen met studie naar invoering tolheffing vanaf 2024

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Ministerie van Transport is begonnen met een studie om de beste manier van de invoering van tolwegen te bepalen wat vanaf 2024 een realiteit moet worden. In eerste instantie wilde men in 2023 al starten met een nieuw tolsysteem zoals een tolvignet en daarna betalen per kilometer maar dat is uitgesteld tot 2024.

Diverse instanties en overheidsinstellingen moeten zich de komende tijd gaan bezighouden met het vraagstuk tolheffing voor de Spaanse wegen. Er moet, deels na aandringen van de Europese Commissie, een nieuw systeem komen om de dure wegen in Spanje te financieren. 

Om uit te zoeken wat de beste manier van tolheffen of belastingvragen wordt, zal een onderzoeksbureau voor 1,4 miljoen euro een studie uitvoeren dat over 10 maanden klaar moet zijn. Daarnaast is een advocatenbureau gecontracteerd om te kijken of alles wel legaal gebeurt en aan de wetten voldoet.

In de informatie die nu naar buiten is gekomen wordt gesproken over de invoering van een tolvignet voor de snelwegen in Spanje. Het voorlopige idee is dat alle personenwagens tussen de 40 en 50 euro per jaar moeten betalen vanaf 2024. Vrachtwagens en bussen betalen het dubbele en motorrijders tussen de 15 en 25 euro per jaar. Voorlopig gaat het nog om informatie dat nog niet 100% bevestigd is door het Ministerie van Transport dus de bedragen kunnen nog veranderen.

Maar het invoeren van een kilometerheffing-systeem zal nog even op zich laten wachten want voorlopig staat op de planning dat er vanaf 2024 een tolvignet komt. Met deze voorruit-sticker die voor iedereen verplicht zal worden, kun je gebruik maken van de hogesnelheidswegen zoals de snelwegen en autowegen. Dit tolvignet moet voor een vast bedrag gekocht worden waarna men gebruik kan maken van de wegen. Dat zal dus ook voor de buitenlanders gaan gelden, net zoals in Zwitserland.

In Spanje moet het tolvignet geplaatst worden naast of onder de ITV-sticker die rechts op de voorruit zit. Er moeten tolvignetten voor dagen, weken, maanden en jaren komen afhankelijk van wat de weggebruiker nodig heeft. Er kunnen ook verschillende tarieven gaan gelden zoals tarieven afhankelijk van hoe milieuvervuilend een voertuig is.

De controle op de tolvignetten gebeurt via speciale camera’s die boven de snelwegen gehangen worden en die in staat zijn supersnel de tolvignetten en kentekenplaten te lezen. Heb je niet betaald dan krijg je een boete thuisgestuurd.

Ga naar de inhoud