Zwaluwnesten weghalen in Spanje is illegaal met boetes tot 200 duizend euro

Zwaluwnesten weghalen in Spanje is illegaal met boetes tot 200 duizend euro
Beeld: @guardiacivil / twitter

Zwaluwnesten weghalen in Spanje is illegaal met boetes tot 200 duizend euro

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zwaluwnesten weghalen omdat je last hebt van het geluid van de zwaluwen of de poep die op de grond valt, is illegaal en strafbaar in Spanje. Het is de Guardia Civil politie die via Twitter een waarschuwing verstuurt en iedereen eraan herinnert dat zwaluwen en hun nesten beschermd zijn in Spanje.

De Guardia Civil schrijft op Twitter (zie onderaan dit artikel) dat zwaluwen, gierzwaluwen en huiszwaluwen tot 800 insecten per dag eten. Er is geen insecticide die net zo efficiënt of ecologisch is. Neem contact op met de gemeente voordat je hun nesten verwijdert omdat je er last van hebt. Zwaluwnesten zijn beschermd door de natuurlijke erfgoedwet (Ley de Patrimonio Natural). In het ergste geval kan de politie boetes geven tot maximaal 200.000 euro, iets wat weliswaar niet zo vaak zal voorkomen maar kleinere boetes zijn niet ongebruikelijk. 

De zwaluwnesten zijn vaak gebouwd van klei en zand dat in een komvorm tegen een rotswand of muur van een woning of ander gebouw is gebouwd. Zwaluwen eten enorme hoeveelheden muggen en andere vliegende insecten, die in volle vlucht worden gevangen. Dat is dus goed nieuws als je ergens woont waar veel muggen zijn, de zwaluw helpt jou dus de omgeving iets meer muggenvrij te houden.

Ga naar de inhoud