Search
menu
Search

Storm ‘Betty’ zorgt voor drastische verandering van het weer in delen van Spanje

Storm ‘Betty’ zorgt voor drastische verandering van het weer in delen van Spanje
Beeld: via canva.com

Storm ‘Betty’ zorgt voor drastische verandering van het weer in delen van Spanje

Na bijna een week met abnormaal hoge temperaturen, met maxima boven de 40 graden en diverse hitterecords, is het weer in delen van Spanje veranderd, en wel op een abrupte manier. Volgens de Spaanse weerdienst (AEMET) zal de passage van de storm ‘Betty’ dit weekend leiden tot een daling van de temperaturen in verschillende gebieden van het binnenland van het Spaanse vasteland en tot regenval in het Cantabrisch gebergte, Catalonië, de Pyreneeën en delen van de Valencia regio. In het zuiden en zuidoosten van het vasteland zullen de hoge temperaturen echter aanhouden.

In haar voorspelling heeft de AEMET aangegeven dat de storm ‘Betty’ onstabiel weer zal brengen met veel bewolking en regenval in het noorden en noordoosten van het land, bewolkte luchten in Galicië en Cantabrië, evenals zware onweersbuien in de Pyreneeën, Catalonië en de Valencia regio, waar meer dan 15 of 22 millimeter regen per uur kunnen vallen. In de rest van het noorden en het binnenland kan zwakke regenval optreden, met meer regen in de Pyreneeën en felle windvlagen in het zuiden.

“De minima zullen ook laag zijn voor de tijd van het jaar, met temperaturen onder de 20 graden in het algemeen en onder de 10 graden in delen van het binnenland van het noorden en in bergachtige gebieden tijdens de nachten van zondag en maandag, met zelfs de mogelijkheid van vorst in de hoge bergen”, aldus de AEMET.

Alleen in delen van Andalusië en het zuidoosten van het Spaanse vasteland zullen de temperaturen op zaterdag nog 40 graden bereiken, terwijl ze op zondag alleen nog maar boven de 30 graden zullen uitkomen in delen van Andalusië en het mediterrane gebied, aldus de AEMET. De maximale temperaturen in de meeste delen van het vasteland en de Balearen zullen tussen de 20 en 30 graden liggen en kunnen nog lager zijn in bergachtige gebieden en in delen van het noorden.

Volgens de AEMET zullen de temperaturen vanaf maandag geleidelijk stabiliseren, maar de Spaanse weerdienst geeft aan dat “ze in ieder geval de eerste dagen van de week nog onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar zullen liggen”.

Ga naar de inhoud