De goedkoopste en duurste supermarkten van Spanje met grote prijsverschillen

Freepik
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De verschillen tussen de supermarkten en supermarktketens kunnen enorm zijn in Spanje. Zo zijn er verschillen van bijna 3.000 euro per jaar in uitgaven in de goedkoopste en duurste supermarkten van het land. Volgens een onderzoek van de OCU, de Vereniging van Consumenten van Spanje, is de goedkoopste supermarkt van het hele land de Dani in de provincie Granada. De duurste supermarkt van Spanje is de Sánchez Romero keten in Madrid.

De Spaanse Vereniging van Consumenten heeft 1.176 supermarkten in 64 steden waarvan 22 online in Spanje vergeleken waarbij gekeken werd naar diverse basis producten die in elk winkelwagentje wel te vinden zijn. Daarnaast werd gekeken naar honderden andere producten die elke supermarkt wel in het assortiment heeft zoals verse groente en fruit, vlees, groente in blik en glas, drogisterij producten en schoonmaakproducten. Er werd tevens gekeken naar de verkoop online via internet, een factor die steeds belangrijker wordt voor de supermarkten in Spanje.

Jaarlijkse kosten

Gemiddeld geeft een Spaanse familie per jaar 4.986 euro uit aan aankopen in supermarkten, een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar heeft men echter bij het onderzoek niet alleen gekeken naar merkproducten maar ook naar eigen merk producten gezien het feit dat dit segment steeds groter aan het worden is.

Al met al kan als conclusie getrokken worden dat er grote verschillen zijn in supermarktketens, de locatie van de supermarkten en diverse andere factoren. Het verschil tussen de goedkoopste supermarkt en duurste supermarkt van Spanje kan oplopen tot 3.000 euro per jaar.

Goedkoopste

Algemeen gezien kan de Alcampo als goedkoopste supermarktketen van Spanje gezien worden gevolgd door de Mercadona en daarna de Carrefour. Als vierde op de lijst staat de Alcampo (alleen super) gevolgd door de Lidl, Aldis, Maxcoop en dan de Dia Maxi, La Plaza de Dia en Diar Market.

Landelijk gezien is de Alcampo het goedkoopste maar lokaal gezien is de supermarktketen Dani in Andalusië het goedkoopste en regionaal de Supeco. Daar waar men jaarlijks aan basis producten 4.200 euro uitgeeft in de Dani supermarkten is dat bedrag in de Alcampo 4.235 euro. Daarna volgen de supermarktketens Deza, Cash Fresch, Familia en Consum Basic waarna Mercadona op de lijst staat met gemiddelde kosten van 4.437 euro per jaar.

Na de Mercadona staat de Lidl op de lijst met gemiddeld jaarlijkse kosten van 4.439 euro gevolgd door Consum met 4.459 euro, MaxiDía met 4.481 euro en Carrefour met 4.508 euro.

Online

Dit jaar is er door de OCU uitgebreider gekeken naar de online supermarkten waarbij de Vereniging van Consumenten de Mercadona als goedkoopste aangeeft. Dit ondanks het feit dat de website van de Valenciaanse supermarktketen oubollig is (behalve de testversie in Valencia). Alcampo staat als tweede op de lijst bij de online supermarkten gevolgd door Simply, Consum en Día.

Als duurste staat de online supermarkt van ulabox.com op de lijst gevolgd door Gadisline.com, BMsupermercados.es en El Corte Inglés. Nieuw op deze lijst is Amazon met de Prime app, goed voor een 14e plaats.

BEKIJK: het onderzoek in PDF

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.