De goedkoopste en duurste supermarkten van Spanje met grote prijsverschillen

Freepik
Beeld: Freepik

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De verschillen tussen de supermarkten en supermarktketens kunnen enorm zijn in Spanje. Zo zijn er verschillen van bijna 3.000 euro per jaar in uitgaven in de goedkoopste en duurste supermarkten van het land. Volgens een onderzoek van de OCU, de Vereniging van Consumenten van Spanje, is de goedkoopste supermarkt van het hele land de Dani in de provincie Granada. De duurste supermarkt van Spanje is de Sánchez Romero keten in Madrid.

De Spaanse Vereniging van Consumenten heeft 1.176 supermarkten in 64 steden waarvan 22 online in Spanje vergeleken waarbij gekeken werd naar diverse basis producten die in elk winkelwagentje wel te vinden zijn. Daarnaast werd gekeken naar honderden andere producten die elke supermarkt wel in het assortiment heeft zoals verse groente en fruit, vlees, groente in blik en glas, drogisterij producten en schoonmaakproducten. Er werd tevens gekeken naar de verkoop online via internet, een factor die steeds belangrijker wordt voor de supermarkten in Spanje.

Jaarlijkse kosten

Gemiddeld geeft een Spaanse familie per jaar 4.986 euro uit aan aankopen in supermarkten, een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar heeft men echter bij het onderzoek niet alleen gekeken naar merkproducten maar ook naar eigen merk producten gezien het feit dat dit segment steeds groter aan het worden is.

Al met al kan als conclusie getrokken worden dat er grote verschillen zijn in supermarktketens, de locatie van de supermarkten en diverse andere factoren. Het verschil tussen de goedkoopste supermarkt en duurste supermarkt van Spanje kan oplopen tot 3.000 euro per jaar.

Goedkoopste

Algemeen gezien kan de Alcampo als goedkoopste supermarktketen van Spanje gezien worden gevolgd door de Mercadona en daarna de Carrefour. Als vierde op de lijst staat de Alcampo (alleen super) gevolgd door de Lidl, Aldis, Maxcoop en dan de Dia Maxi, La Plaza de Dia en Diar Market.

Landelijk gezien is de Alcampo het goedkoopste maar lokaal gezien is de supermarktketen Dani in Andalusië het goedkoopste en regionaal de Supeco. Daar waar men jaarlijks aan basis producten 4.200 euro uitgeeft in de Dani supermarkten is dat bedrag in de Alcampo 4.235 euro. Daarna volgen de supermarktketens Deza, Cash Fresch, Familia en Consum Basic waarna Mercadona op de lijst staat met gemiddelde kosten van 4.437 euro per jaar.

Na de Mercadona staat de Lidl op de lijst met gemiddeld jaarlijkse kosten van 4.439 euro gevolgd door Consum met 4.459 euro, MaxiDía met 4.481 euro en Carrefour met 4.508 euro.

Online

Dit jaar is er door de OCU uitgebreider gekeken naar de online supermarkten waarbij de Vereniging van Consumenten de Mercadona als goedkoopste aangeeft. Dit ondanks het feit dat de website van de Valenciaanse supermarktketen oubollig is (behalve de testversie in Valencia). Alcampo staat als tweede op de lijst bij de online supermarkten gevolgd door Simply, Consum en Día.

Als duurste staat de online supermarkt van ulabox.com op de lijst gevolgd door Gadisline.com, BMsupermercados.es en El Corte Inglés. Nieuw op deze lijst is Amazon met de Prime app, goed voor een 14e plaats.

BEKIJK: het onderzoek in PDF

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

10
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Henk

Bedankt voor het delen van dit overzicht. Wat ik wel echt mis is de prijs/kwaliteit verhouding. Mercadona scoort que prijs laag, que kwaliteit laag. Kijk eens hoeveel % suikers in vele variëteiten is toegevoegd aan vele producten, lekker goedkoop (hoe Hollands en het vooroordeel van de Spanjaarden bevestigend). Ter informatie: lactose, fructose en alles eindigend op -ose wordt in het lichaam omgezet in glucose, suiker in de volksmond. Gemengde noten van de Mercadona bevatten meer rozijnen (suikers) dan noten en er is zelfs lekker goedkope notenmix die voor 80% uit suikers bestaan, is meer chips dan noten. Maar wel lekker… Lees verder »

Rob

Het verbaasd mij vooral dat de Carrefour zo goedkoop zou zijn. En dat Dia porcentaje (dia%) zo laag staat. Je zou andersom verwachten.

Anton74

Inderdaad, mijn ervaring is datDía slechte laaggeprijsde producten levert, Carrefour levert slechte maar duurder geprijsde producten, en Alcampo ídem maar dan nog duurder.

Dus geen idee hoe ze erbij komen dat die hypers goedkoop zijn…

Mercadona, Lidl en Aldi vind ik zelf de fijnste en niet al te dure supermarkten.

Marian

Mercadona: prima supermarkt. En efficiënt. Geen lange rijen bij de kassa, zoals bij Spar en Hiperdino met traag personeel. Die twee supermarkten kunnen nog heel wat leren van Mercadona!

Femke

prijs kwaliteit de Mercadona voorop .
Vriendelijk personeel en mooi assortiment van producten

info@vuuraanzee.nl

Zou wel eens een onderzoek willen waar het personeel er het beste van af komt. Mijn moeder zei al: “tja kind het moet toch uit de lengte of de breedte komen”. Laten we voor een goed product tegen een eerlijke prijs gaan. Dan heeft iedereen er baat bij…..

Carolina

En wat kwaliteit / prijs betreft?

Agnes

Mercadona heerlijk winkelen!

Piet Paëlla

Ja best wel, bovendien is Mercadona altijd in de buurt, dus als je geluk hebt, kan je elke dag te voet vers inkopen.

Rob

Zo,dat is best verrassend.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.