Aardbeving van 5,6 op schaal van Richter bij Canarische eiland El Hierro

Oeps ... foto ontbreekt!

Aardbeving van 5,6 op schaal van Richter bij Canarische eiland El Hierro

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De inwoners van het Canarische Eiland El Hierro hebben de laatste 24 uur te maken gehad met meerdere onderzeese aardbevingen die ten westen van het eiland in zee hebben plaatsgevonden. De zwaarste van de 11 geregistreerde aardbevingen werd gemeten op donderdag om 13.02 uur en had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Er zijn nog geen meldingen binnengekomen van schade en/of gewonden.

De zeebodem onder de Atlantische Oceaan bij het Canarische Eiland is erg rommelig de afgelopen 24 uur met maar liefst 11 onderzeese aardbevingen tot nu toe. De zwaarste had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter en kon gevoeld worden op El Hierro. Weliswaar vond de onderzeese aardbeving plaats op zo’n 200 km ten westen van het eiland en op 15 km diepte, toch werd de beving gevoeld door de inwoners van het eiland.

De eerste onderzeese aardbeving werd gemeten op woensdag 25 september om 18.03 uur met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter gevolgd door een aardbeving van 3,0 om 19.45 uur en een beving om 00.19 uur van 2,6 op de schaal van Richter. Donderdagochtend om 5.53 uur werd een onderzeese beving gemeten van 2,4 op de schaal van Richter gevolgd door een beving van 3,1 om 7.33 uur, 2,5 om 7.35 uur en 2,3 om 7.49 uur.

Daarna bleef het tot 13.02 uur donderdagmiddag stil maar beefde de grond hevig na een grotere onderzeese aardbeving van 5,6 op de schaal van Richter. Deze beving werd weer gevolgd door twee bevingen om 14.49 uur van 3,4 en om 15.06 uur van 2,5 op de schaal van Richter. 

Leestip: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud