Aardbeving van 5,6 op schaal van Richter bij Canarische eiland El Hierro

Aardbeving van 5,6 op schaal Richter bij Canarische eiland El Hierro
Beeld: 123rf

SANTA CRUZ – De inwoners van het Canarische Eiland El Hierro hebben de laatste 24 uur te maken gehad met meerdere onderzeese aardbevingen die ten westen van het eiland in zee hebben plaatsgevonden. De zwaarste van de 11 geregistreerde aardbevingen werd gemeten op donderdag om 13.02 uur en had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Er zijn nog geen meldingen binnengekomen van schade en/of gewonden.

De zeebodem onder de Atlantische Oceaan bij het Canarische Eiland is erg rommelig de afgelopen 24 uur met maar liefst 11 onderzeese aardbevingen tot nu toe. De zwaarste had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter en kon gevoeld worden op El Hierro. Weliswaar vond de onderzeese aardbeving plaats op zo’n 200 km ten westen van het eiland en op 15 km diepte, toch werd de beving gevoeld door de inwoners van het eiland.

De eerste onderzeese aardbeving werd gemeten op woensdag 25 september om 18.03 uur met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter gevolgd door een aardbeving van 3,0 om 19.45 uur en een beving om 00.19 uur van 2,6 op de schaal van Richter. Donderdagochtend om 5.53 uur werd een onderzeese beving gemeten van 2,4 op de schaal van Richter gevolgd door een beving van 3,1 om 7.33 uur, 2,5 om 7.35 uur en 2,3 om 7.49 uur.

Daarna bleef het tot 13.02 uur donderdagmiddag stil maar beefde de grond hevig na een grotere onderzeese aardbeving van 5,6 op de schaal van Richter. Deze beving werd weer gevolgd door twee bevingen om 14.49 uur van 3,4 en om 15.06 uur van 2,5 op de schaal van Richter. 

Leestip: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.