Twee van de aangehouden Catalaanse separatisten geven explosieven toe

Oeps ... foto ontbreekt!

Twee van de aangehouden Catalaanse separatisten geven explosieven toe

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Ondanks de vele protesten op straat van leden van de CDR en andere Catalaanse separatisten en de formele klacht van de Catalaanse regiopremier Quim Torra bij de demissionaire premier van Spanje Pedro Sánchez over de aanhoudingen van afgelopen maandag van negen CDR-leden vanwege de verdenking van het hebben van explosieven en het willen gebruiken daarvan, hebben twee van de nog zeven vastzittende verdachten toegegeven dat ze explosieven hadden en deze ook wilden gebruiken.

Meer dan één jaar geleden begon de Guardia Civil met een onderzoek naar de verdachte leden van de separatistische Comités voor de Verdediging van de Republiek (Comitès de Defensa de la República, CDR). De verdachten werden scherp in de gaten gehouden en er werden telefoons afgeluisterd en foto’s en video opnamen gemaakt waarop o.a. te zien is dat de verdachten materiaal kochten waarmee men explosieven kan maken en ze ook daadwerkelijk bij een verlaten mijn proeven deden met door hen gemaakte explosieven.

De personen die maandag door de Guardia Civil werden aangehouden worden verdacht van rebellie en terrorisme maar twee van de aangehouden separatisten hebben toegegeven dat ze materiaal om explosieven te maken hebben gekocht (nadat ze foto’s en video’s kregen te zien waarop zij staan) maar ontkennen dat het om terrorisme gaat. Ze waren namelijk van plan om schade toe te brengen aan de infrastructuur in Catalonië waarbij zeker geen gewonden moesten vallen.

Maar de Guardia Civil zegt dat ze tijdens het onderzoek en de huiszoekingen in 10 woningen afgelopen maandag materiaal hebben gevonden waaruit blijkt dat ze wel degelijk gebouwen wilden aanvallen waarbij ongetwijfeld gewonden te betreuren zouden zijn. Zo wordt er in de media gesproken over het bezetten van het Catalaanse parlementsgebouw en deze te voorzien van explosieven of het platleggen van het elektriciteitsnetwerk in Catalonië door op strategische punten explosieven te plaatsen.

De verdachte CDR-leden, waarvan er enkele zijn die al meerdere keren zijn gearresteerd voor geweld tijdens protesten in Catalonië, zijn overgeplaatst naar Madrid waar ze verhoord worden. Van de zeven verdachten zijn er vijf die niet willen praten maar twee van hen hebben na het zien van het bewijsmateriaal besloten wel te praten en de explosieven en de intentie van aanslagen op infrastructuur toe te geven.

Op maandag werden er in totaal bij 10 huiszoekingen in de buurt van Barcelona negen personen aangehouden. Twee van hen werden dezelfde dag nog op vrije voeten gesteld terwijl de overige zeven verdachten door de Guardia Civil naar Madrid werden vervoerd voor verhoor. Verwacht wordt dat deze verdachten op donderdag voor de rechter zullen verschijnen.

De aanhouding van de CDR-leden heeft voor een golf van protesten gezorgd in Catalonië waar honderden mensen de straten op gingen uit protest. Men is in de separatistische wereld ervan overtuigd dat het om een fabel gaat en iets dat door de Guardia Civil in elkaar is gezet met valse bewijzen etc. 

Ook de regiopremier van Catalonië Quim Torra is het niet eens met de aanhoudingen en heeft een formele brief geschreven aan de demissionaire premier Pedro Sánchez. Deze zegt op zijn beurt dat Torra juist elke vorm van geweld moet afkeuren en niet toe moet juichen als regionale premier van alle Catalanen.

Catalaanse politieke partijen zoals ERC, JxCat, CUP en de Baskische EH BIldu spreken over een montage van de politie om angst te verspreiden en leugens te vertellen rondom de verdachten en de mogelijke terroristische acties. Zij spreken van een nieuwe repressie van de justitie en de politiek uit Madrid van het Catalaanse volk. Volgens de Catalaanse politici zijn het allemaal leugens want de CDR en de seperatistische beweging heeft al aangegeven dat ze zonder geweld handelen.

Verwacht wordt dat Catalonië deze herfst weer veel problemen kan verwachten vanwege de tweejarige viering op 1 oktober van het illegale referendum twee jaar geleden en vanwege de uitspraak in de rechtszaak tegen de nog steeds vastzittende Catalaanse politici. Deze uitspraak zal voor veel problemen zorgen in Catalonië. Vanuit Madrid heeft men reeds meer dan 200 extra Guardia Civil agenten naar Catalonië gestuurd om samen met de Catalaanse Mossos d’Esquadra politie de orde te handhaven, indien nodig.

Om de eeuwige discussie tussen voor- en tegenstanders van het Catalaanse separatisme te voorkomen is het niet mogelijk om een reactie te plaatsen.

Ga naar de inhoud