Een week vulkaanuitbarsting Canarische Eiland La Palma en de desastreuze gevolgen

Een week vulkaanuitbarsting Canarische Eiland La Palma en de desastreuze gevolgen
Beeld: Europa Press

Een week vulkaanuitbarsting Canarische Eiland La Palma en de desastreuze gevolgen

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Precies een week geleden nadat de Cumbre Vieja-vulkaan tot uitbarsting kwam op zondag 19 september, is de aarde nog steeds niet stil onder het Canarische Eiland La Palma. Sterker nog, er zijn nieuwe openingen ontstaan nadat een deel van de krater is ingestort en er meer lava uit de vulkaan komt. Het gevolg is desastreus voor de bewoners van het eiland.

Na 50 jaar heeft Spanje opnieuw te maken met een vulkaanuitbarsting en opnieuw gebeurt dat na de laatste uitbarsting in 1971 op La Palma weer op hetzelfde Canarische Eiland. Deze vulkaanuitbarsting vindt ook precies 10 jaar na de onderzeese vulkaanuitbarsting bij het buureiland El Hierro in 2011 plaats.

In dit geval gaat het om een vulkaanuitbarsting die volgde na meer dan 25.000 aardbevingen en aardschokken en werd al een uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan voorspeld door de experts. Deze voorspelling kwam uit op zondag 19 september om 15.12 uur toen met een luid kabaal de Cumbre Vieja-vulkaan tot leven kwam en sindsdien niet meer gestopt is met het spuwen van lava.

Het gevolg is meer dan 6.000 evacuees uit diverse gemeenten, honderden buitenlandse toeristen geëvacueerd, vliegveld gesloten met geannuleerde vluchten, meer dan 460 verwoeste woningen en honderden dakloze bewoners die alles kwijt zijn geraakt, 16,9 km aan wegen vernield en 212 hectare van La Palma bedekt met zwarte lava. Deze lava zoekt langzaam een weg naar zee waarbij de soms tot wel 12 meter dikke lavastroom inmiddels 3.100 meter lang is en 2.100 meter verwijderd is van zee. Experts weten echter nog niet met zekerheid te zeggen of de lava ook de zee zal bereiken. 

De vulkaanuitbarsting is inmiddels zeven dagen aan de gang en kan volgens de experts tussen de 24 en 84 dagen duren. De lavastroom is in snelheid verminderd (van 700 m/uur naar 4 m/uur) wat ervoor zorgt dat er in principe minder woningen, natuur en agrarische grond verwoest wordt maar het einde is nog niet in zicht. Een ding weet men wel, de vulkaan is actief en onvoorspelbaar gebleken dus alles is nog mogelijk.

Hieronder twee YouTube filmpjes van drone-vluchten over de Cumbre Vieja-vulkaan en een live video van de actieve uitbarsting op La Palma.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.