Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (28)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (28)
Beeld: Naargalicie.nl

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (28)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Een tijdje terug ben ik in ons bos aan de gang gegaan om de braamstruiken en de varens weg te werken. Vier dagen ben ik bezig geweest met de bosmaaier. Maar daarna zag het er tip top uit. Ik heb overigens nog wel wat stukken te doen willen we ons bos helemaal netjes hebben. Die dagen wat het ook mooi weer en we hebben nog ergens een hangmat liggen, die zal ik maar eens tussen twee bomen hangen. Perfect! Heerlijk uit liggen rusten…. slapen.

Van de buren in de omgeving krijgen we alleen maar complimenten omdat het er netjes uitzien. Pluspunt is ook dat het straks als de kastanjes gaan vallen ze makkelijker te rapen zijn. 

Nu het stuk bos beter begaanbaar is is het ook wel duidelijk waarom Staatsbosbeheer in Nederland bossen onderhoud. De meeste bossen in Nederland die ik ken zien er allemaal vrij strak en schoon uit. Maar ons bos moet er ook aan geloven, en als een boswachter van Staatsbosbeheer bepaal ik welke bomen beter weg kunnen. Er staan namelijk wat bomen van een paar jaar oud die elkaar alleen maar in de weg staan. Op een stukje van ongeveer 4 vierkante meter staan 7 bomen op elkaar. Die kunnen dus weg, want ook de oude Kastanje staan ze in de weg. Met de kettingzaag zaag ik alles om en zaag het in stukken, gereed voor volgend jaar voor de kachel.

Er moeten nog twee bomen om. Die staan beide tegen een muurtje wat ze langzaam maar zeker kapot groeien. Deze twee staat wel op een gevaarlijke plaats. Vallen ze namelijk verkeerd dan bestaat de kant dat on bakhuisje er aan gaat. De eerste boom gaat precies zoals de bedoeling is. De laatste, die staat al krom richting het bakhuisje. Met touw en spanbanden trek ik de boom zoveel mogelijk de andere kant uit en begin te zagen. Ik trek alles nog een beetje strakker en zaag weer wat verder. Weer trek ik alles een beetje strakker. Knak!! Maar niet de boom, maar het touw breekt en met een zwiep breekt ook de boom en valt de verkeerde kant uit naar het bakhuisje! Even een vloek, maar als ik de schade aan het bakhuisje ga opnemen blijkt de boom net langs het bakhuisje te zijn gevallen. Gelukkig!

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Sol, Rob en Antares (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER

Dan moet nu alles in het bos aan hout wat niet geschikt is om te stoken verwerkt worden in de houtwal die ik in het bos aan het maken ben. Ik weet niet waar ik met alle takken moet blijven, dus langs de muur in het bos maak ik nu een houtwal. Lijkt me ook een mooie plaats voor kleine dieren om in te nestelen en ik ben van het afvalhout af. 

Akker

Het buitenwerk is hier eigenlijk nooit gedaan. Is er geen werk in het bos dan is er wel werk op de akker en is er op de akker niets dan is er ergens anders wel buitenwerk. Op de akker zijn de aardappelen eind augustus geoogst. Volgens ons hebben we genoeg voor 2 jaar. Wij eten die namelijk niet zo heel veel. Ook de diverse kolen zijn inmiddels van de akker af en liggen bewerkt in de vriezer. De paprika’s en de tomaten komen wat later op gang maar als ze op gang zijn blijven ze komen. Paprika’s hebben we nu meer dan genoeg in de vriezer liggen. 

Maar ook aan de levens van de planten op de akker komt een einde, alles is geoogst en de planten zijn zichtbaar uitgeput en vallen om. Prima ook hoor, we moeten anders blijven oogsten, maar wij hebben genoeg en kunnen er hier in de omgeving niemand blij mee maken, iedereen plant namelijk hetzelfde. Alleen de tomaten, dagelijks halen we ongeveer 2 kilo tomaten van de akker af. Tot volgende week!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud