Hoeveel actieve vulkanen zijn er in Spanje en waar zijn deze te vinden?

Hoeveel actieve vulkanen zijn er in Spanje en waar zijn deze te vinden?
Beeld: Europa Press

Hoeveel actieve vulkanen zijn er in Spanje en waar zijn deze te vinden?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje zijn er een honderdtal vulkanen waarvan bijna de helft (ongeveer 40), zich op de Canarische eilanden bevindt. Maar ook in La Garrotxa (Girona), Cabo de Gata (Almería), Cofrentes (Valencia), de Columbretes eilanden (Castellón) en Campos de Calatrava (Ciudad Real) bevinden zich een aantal vulkanen.

Van die vulkanen zijn enkel een aantal vulkanen in La Garrotxa en op de Canarische eilanden tot uitbarsting gekomen in de afgelopen 10.000 jaar. Enkel op de Canarische eilanden waren er uitbarstingen in historisch goed gedocumenteerde periodes.

Een vulkaan wordt als actief beschouwt wanneer hij zich tijdens het holoceen (de laatste 10.000 jaar) in een periode van uitbarsting of activiteit bevond, zoals bij aardbevingen of bij een significante uitstoot van vulkanische gassen. 

De actieve vulkanen van Spanje bevinden zich dus in La Garrotxa en op de Canarische eilanden, goed voor zo een 80 vulkanen in totaal. Voor de uitbarsting van de Cumbre Vieja, die afgelopen weekend begon, dateert de laatste uitbarsting van 2011. Toen was het de vulkaan El Tagoro (Canarische eilanden) aan de beurt. De lava verspreidde zich toen over de zeebodem, waardoor er geen menselijke schade te betreuren viel.

De meest getroffen zone van Spanje is die van La Palma, vooral dan bij de Cumbre Vieja, waar precies een week geleden op zondag magma boven begon te komen en inmiddels voor veel verwoesting heeft gezorgd met bijna 200 verwoeste woningen en een gebied van honderden hectare dat bedekt is met lava.

Het gebied rond de Canarische eilanden is één van de interessantste van de hele planeet. Dat is zo omdat zich tussen de eilanden en Afrika een kom bevindt wiens afzettingen een dikte hebben van 10 kilometer. In het Westen van dat gebied bevinden zich een paar grote onderzeese vulkanen, in een lijn die van de Haagar in Noord Afrika doorloopt tot de White Mountains in Noord Amerika. Het gaat om de meest actieve vulkanische regio van de Atlantische oceaan.

Ga naar de inhoud