Aardbeving van 4,1 op de schaal van Richter met als epicentrum Málaga

Aardbeving van 4,1 op de schaal van Richter met als epicentrum Málaga
Beeld: 123rf

Aardbeving van 4,1 op de schaal van Richter met als epicentrum Málaga

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Inwoners en bezoekers van de stad Málaga en diverse andere gemeenten in de provincie Málaga kunnen de gevolgen gevoeld hebben van een aardbeving. Volgens het Instituto Geográfico Nacional (IGN) ging het om een beving van 4,1 op de schaal van Richter die om 3.48 uur in de nacht van zondag op maandag werd geregistreerd.

Het gebeurt wel vaker dat er aardbevingen geregistreerd en ook gemerkt worden in Andalusië en ook in dit geval zullen veel personen wellicht iets gemerkt hebben van deze nieuwe ‘terremoto’. Op de website van IGN is te zien dat het epicentrum ten zuidwesten van de stad Málaga lag waar de aardbeving op 69 kilometer diepte plaatsvond.

De intensiteit van deze aardbeving staat geregistreerd als II (2) wat niet erg hoog is (van de 10). Toch zijn er personen die de aardbeving gevoeld hebben zoals in Málaga zelf maar ook in Casabermeja, Fuengirola, Rincón de la Victoria en Las Lagunas (Mijas). Desondanks zijn er geen meldingen binnengekomen van persoonlijke of materiële schade.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud