Spanje heeft bijna laatste plaats in top 44 van beste pensioen landen

Spanje heeft bijna laatste plaats in top 44 van beste pensioen landen
Beeld: 123rf

Spanje heeft bijna laatste plaats in top 44 van beste pensioen landen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is in 2022 zes plaatsen gezakt op de lijst van beste landen om met pensioen te gaan en waar de gepensioneerden gelukkig zijn. Spanje staat dit jaar op de 38e plaats op een lijst van 44 onderzochte landen. De top drie bestaat uit Noorwegen, Zwitserland en Ijsland. Nederland staat op de 8e en België op de 20e plaats op de Global Retirement Index 2022 van Natixis Investment Managers y CoreData Research.

Deze index is gericht op het analyseren van het welzijn en de financiële zekerheid van gepensioneerden in ontwikkelde landen. Hiervoor houdt de studie rekening met 18 aspecten om gegevens te verkrijgen met betrekking tot gezondheid (salud), pensioenen (finanzas), levenskwaliteit (calidad de vida) en materieel welzijn (bienestar material). 

Noorwegen staat op de eerste plaats dit jaar en heeft Zwitserland naar de tweede plaats gestuurd terwijl IJsland op een derde plaats staat. De top tien wordt verder aangevuld met Ierland (4), Australië (5), Nieuw Zeeland (6), Luxemburg (7), Nederland (8), Denemarken (9) en Tsjechië (10).

Spanje komt er dus niet goed vanaf met de 38e plaats en alleen in de volgende landen worden door dit onderzoek als slechtere pensioen landen gezien: China (39), Griekenland (40), Turkije (41), Colombia (42), Brazilië (43) en hekkensluiter India (44)  

Score Spanje

Spanje staat dit jaar dus op de 38e plaats, zes plaatsen lager dan in 2021 en slechts zes plaatsen verwijdert van de laatste plaats in de top 44. Tien jaar geleden in 2012 stond Spanje nog op de 26e plaats. De algemene score is 49% wat veel lager is dan België met 69% en Nederland met 75%.

Wat betreft de gezondheid scoort Spanje goed met 85% en ook bij de levenskwaliteit heeft Spanje een goede score van 74%. Wat betreft de financiën en het pensioen heeft Spanje een score van 59% maar bij het materieel welzijn scoort Spanje slecht met 15%.

ranking
Ga naar de inhoud