Search
menu
Search

Ken jij dit mysterieuze kasteel in een eeuwenoud bos in Spanje al?

Ken jij dit mysterieuze kasteel in een eeuwenoud bos in Spanje al?
Beeld: via canva.com

Ken jij dit mysterieuze kasteel in een eeuwenoud bos in Spanje al?

Er zijn mysterieuze plaatsen in Spanje te vinden die prachtig mooi zijn, maar nauwelijks of niet door toeristen bezocht worden. Een daarvan is een kasteel dat trots in een eeuwenoud bos staat in Baskenland. Het is helaas niet van binnen te bezoeken, want nadat het kasteel jaren te koop heeft gestaan, heeft het Castillo de Butron in Gatika een evenzo mysterieuze koper gevonden.

Eeuwen aan geschiedenis liggen verborgen tussen de bomen van een eeuwenoud bos, halverwege tussen Bilbao en San Juan de Gaztelugatxe (beiden ook de moeite waard om te bezoeken). Het imposante Castillo de Butron torent tussen de bomen uit en neemt ons onmiddellijk mee terug naar de middeleeuwen. Deze fantasieachtige vesting is een must-see voor bezoekers in de regio.

In het Baskische dorp Gatika, in de provincie Vizcaya, staat het bijzondere Castillo de Butron, dat op de top van een heuvel ligt, boven op een rotsachtig gebied. Deze oude vesting stamt uit de middeleeuwen en was oorspronkelijk in de 13e eeuw een torenhuis. Pas in de volgende eeuw werd het door de vijfde heer van Butron omgebouwd tot kasteel.

Tijdens meer dan 300 jaar, vanaf de 16e eeuw, was het het toneel van voortdurende en bloedige gevechten tussen twee facties van de Baskische adel. De heren van Butron, die zich in het kasteel hadden verschanst, oefenden hun macht uit over het gebied, aldus het Baskische Toerismebureau. Die jaren van strijd leidden tot allerlei verhalen, legendes en mysteries. Er werd bijvoorbeeld verteld dat de heer van Butron een onoverwinnelijk zwaard had dat hij tegen zijn vijanden gebruikte.

In de 16e eeuw leidde het einde van deze conflicten tot het verval van het gebouw en zijn latere verwaarlozing. Jaren later, in de 19e eeuw, werd het onderwerp van een grote restauratie. Het project werd geleid door de architect Francisco de Cubas, die het in 1878 herbouwde volgens de criteria die in die tijd heersten voor de belangrijkste kastelen van Europa. Als resultaat heeft de vesting dat merkwaardige, fantasievolle maar ook imposante uiterlijk.

Het Castillo de Butron heeft een totale oppervlakte van meer dan 2.400 m² en is omgeven door een eeuwenoud bos. De structuur heeft vijf verdiepingen en vier torens, evenals zalen, een ontvangstruimte voor gasten, een kapel, een binnenplaats, een provisie-opslag, een natuurlijke waterput, een bibliotheek, twee badkamers en een kerker. Het kan echter alleen van buitenaf worden bezocht. Het gebouw werd in 2014 geveild voor een prijs van 3,5 miljoen euro, maar werd niet verkocht. Uiteindelijk werd het in 2021 gekocht voor 4 miljoen euro, hoewel de identiteit van de koper en de plannen met het kasteel een mysterie zijn.

  • butron2
  • butron3
  • butron4
  • butron5
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?