Search
menu
Search

Nazomerse ‘Veranillo de San Miguel’ in spanje met temperaturen tot 38 graden

Nazomerse ‘Veranillo de San Miguel’ in spanje met temperaturen tot 38 graden
Beeld: via canva.com

Nazomerse ‘Veranillo de San Miguel’ in spanje met temperaturen tot 38 graden

In Spanje heeft het de naam ‘veranillo de San Miguel’ vanwege de patroon San Miguel op 29 september, een dag waarop het meestal aangenaam warm is. Mocht deze nazomer later te merken zijn dan wordt ook gesproken over de ‘veranillo de San Martín’ vanwege de patroon San Martín op 11 november. Dit jaar lijkt het er echter op dat de traditie gehandhaafd blijft want er worden zomerse temperaturen verwacht tot wel 38 graden. Juli en augustus zijn voor eventjes terug in Spanje, waardoor er ook over een ‘veroño’ gesproken kan worden.

De ‘veranillo’ (kleine zomer) heeft in Nederland en België de naam ‘nazomer’ of ‘oudewijvenzomer’ en ook het meer op het Spaanse lijkende ‘sint-mischielszomer’ heeft gekregen. In alle gevallen gaat het om de periode van eind september tot half november waarin het weer zomerachtig kan zijn. Als men over ‘veroño’ spreekt, dan is dat een samenvoeging van de woorden ‘verano’ (zomer) en ‘otoño’ (herfst).

De Spaanse weerdienst (AEMET) heeft een persbericht uitgegeven waarin wordt gewaarschuwd voor een episode van uitzonderlijk hoge temperaturen die zich tot begin volgende week zal voortzetten. Het hoogtepunt zal plaatsvinden op vrijdag, zaterdag en zondag, met maximale temperaturen boven de 32 graden, die in het dal van de Guadalquivir-rivier (zuiden van Spanje) de 36 graden zullen overschrijden.

De aanwezigheid van een anticycloon boven het Spaanse vasteland zal de komende dagen uitzonderlijk hoge temperaturen veroorzaken, met maximale temperaturen die in brede delen van het land 30-32 graden zullen bereiken, tussen 32-34 graden in het dal van de Ebro en het zuidwesten van Spanje, en tot 36-38 graden in het dal van de Guadalquivir-rivier.

De stijging van de temperaturen zal intenser worden vanaf vrijdag, wanneer een klein lagedrukgebied zich naar het westen van de Canarische Eilanden en het Spaanse vasteland zal verplaatsen, wat ook zorgt voor een nieuwe warme Afrikaanse luchtstroom, waarschuwt de AEMET in het bericht.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?