Catalaanse partijen eisen dat het Catalaans meer gebruikt wordt bij Netflix

Catalaanse partijen eisen dat het Catalaans meer gebruikt wordt bij Netflix
Beeld: 123rf & Netflix

Catalaanse partijen eisen dat het Catalaans meer gebruikt wordt bij Netflix

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens het overleg tussen de regeringspartij PSOE en de Catalaanse partijen ERC en JxCat over de aanname van de staatsbegroting 2022, blijkt dat de Catalaanse partijen van de coalitieregering eisen dat er meer Catalaans gebruikt wordt bij Netflix en soortgelijke streamingdiensten.

Zowel ERC als JxCat sluiten voorlopig uit dat ze uiteindelijk een wijziging van de totaliteit van de staatsbegroting voor 2022 zullen indienen, maar ze zullen tot eind deze week wachten om een ​​beslissing te nemen om de regering de ruimte te geven om op hun eisen te reageren.

Esquerra Republicana de Catalunya en Junts per Catalunya hebben toezeggingen van de regering van premier Pedro Sánchez geëist, zoals het garanderen van de uitvoering van investeringen in Catalonië of de bescherming van het Catalaans in de toekomstige audiovisuele wetgeving, inclusief voor platforms zoals Netflix, om zo een ​​algehele wijziging van de staatsbegroting 2022 te voorkomen.

Voor ERC moet de regering zich houden aan de overeenkomst die ze met de Republikeinen hebben ondertekend om de staatsbegroting van 2021 uit te voeren. Daarom eist de Catalaanse partij dat er een urgente vergadering komt om een ​​’inventaris’ te maken van wat is vervuld en wat niet.

Een rapport over Catalaans op Netflix opgesteld door Plataforma per la Llengua in 2019 onthulde dat 326 titels in de catalogus een nagesynchroniseerde of ondertitelde versie in het Catalaans hadden die het platform niet aanbood maar wat de Generalitat meer dan zeven miljoen euro had gekost. Volgens een enquête van Política Lingüística uitgevoerd in 2020, wil 78% van de Catalanen dat series en films in het Catalaans worden nagesynchroniseerd op digitale platforms, traditionele televisiezenders en bioscopen.

Ga naar de inhoud