Spanje wil energiemarkt veranderen maar Nederland wil dat niet

Spanje wil energiemarkt veranderen maar Nederland wil dat niet
Beeld: 123rf

Spanje wil energiemarkt veranderen maar Nederland wil dat niet

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Terwijl Spanje, Frankrijk en Griekenland willen dat er maatregelen worden genomen op de Europese energiemarkt, willen andere landen zoals Nederland en Duitsland dat niet. De EU-landen zijn ook na spoedoverleg tussen energieministers in Luxemburg op dinsdag nog steeds verdeeld over de aanpak van de energiecrisis in Europa. Spanje heeft een nieuw document gepresenteerd met diverse maatregelen die genomen kunnen worden. 

Sommige landen die grote gevolgen ervaren van de energieprijsstijging zoals Frankrijk en Spanje willen dat de markt voor elektriciteit wordt veranderd omdat de prijzen maar blijven stijgen. Spanje stelt voor om gas gezamenlijk in te kopen en op te slaan terwijl Frankrijk en Spanje de prijs van elektriciteit niet meer willen koppelen aan de prijs van gas.

Maar diverse landen in met name Noord- en West-Europa zoals Nederland, Duitsland, Ierland, Denemarken, Finland, Luxemburg en Oostenrijk willen niet ingrijpen in de energiemarkt omdat dit geen oplossing zou zijn voor de stijgende energieprijzen. Maatregelen zouden in strijd zijn met de zogenaamde binnenmarkt voor gas en elektriciteit. 

De Europese Commissie staat al toe dat lidstaten op nationaal niveau maatregelen kunnen nemen om de energieprijzen voor consumenten te verlagen. Dat kan gebeuren door een tijdelijke BTW-verlaging op energie of getroffen consumenten een financiële vergoeding te geven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.