Inwoners Spanje geven deze feestdagen minder geld uit

Inwoners Spanje geven deze feestdagen minder geld uit
Beeld: Canva

Inwoners Spanje geven deze feestdagen minder geld uit

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een onderzoek blijkt dat de inwoners van Spanje dit jaar (2022) minder geld zullen uitgeven dan andere jaren. De prijsstijgingen en de inflatie in algemeen hebben ervoor gezorgd dat de uitgaven met 14 procent zullen dalen, dat uit zich in 900 miljoen euro minder. Volgens het onderzoek van Packlink is Spanje een van de Europese landen waar het meest bespaard wordt op de uitgaven tijdens de feestdagen die in totaal nog steeds 43 miljard euro zullen zijn in alle onderzochte landen in Europa.

Op de lijst van landen in het Packlink-onderzoek, staat Spanje met 14 procent minder uitgaven achter het Verenigd Koninkrijk met 22 procent maar voor andere landen zoals Italië met 12 procent, Frankrijk met 11,5 procent en Duitsland met 9,4 procent minder uitgaven. Over de geplande uitgaven tijdens de feestdagen in Nederland en België is geen informatie bekend maar dat zal ongetwijfeld vanwege de inflatie ook minder zijn.

Bijna een kwart (24 procent) van de inwoners van Spanje geeft aan dat ze minder gaat uitgeven vanwege de inflatie waardoor praktisch alles duurder is geworden. In 21,5 procent van de gevallen wordt de economische instabiliteit als reden genoemd terwijl het ontbreken van spaargeld voor dit soort extra uitgaven, het ontbreken van krediet of de stijging van de rente ook als redenen worden genoemd.

In heel Europa en ook in Spanje zal volgens het Packlink-onderzoek het meest bespaard worden op de uitgaven voor kleding gevolgd door elektronica, speelgoed, huishoudelijke artikelen, doe-het-zelf artikelen en producten voor persoonlijke verzorging.

De aankopen voor de feestdagen worden in Spanje nog steeds veel ‘offline’ gedaan, dat wil zeggen dat bijna 38 procent zegt naar een fysieke winkel te gaan. Spanje is daarmee een van de Europese landen met het hoogste percentage ‘offline’ aankopen terwijl de overige 62 procent aangeeft ‘online’ dus via internetwinkels hun aankopen zal doen.

Ga naar de inhoud