Loco-weer in Spanje met maxima van 35 graden in Cádiz en 33 graden op Mallorca

Loco-weer in Spanje met maxima van 35 graden in Cádiz en 33 graden op Mallorca
Beeld: Canva

Loco-weer in Spanje met maxima van 35 graden in Cádiz en 33 graden op Mallorca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het weer in Europa en ook in Spanje is ‘loco’ ofwel gek. In Spanje wordt geschreven over een ‘veroño’ ofwel een ‘verano’ (zomer) en ‘otoño’ (herfst) samengevoegd in een woord want de temperaturen zijn deze dagen in Spanje meer zomers dan herfstachtig te noemen. Op maandag werd het bijna 37 graden in de Spaanse exclave Melilla terwijl het kwik op Mallorca steeg naar 33 graden, net zo warm als in Granada en Torremolinos.

We schreven er al eerder over en niet alleen Spanje heeft deze dagen te maken met extreem warm weer voor de tijd van het jaar. De ‘veroño’ in Spanje was op zondag en maandag al te merken maar op dinsdag 25 oktober steeg het kwik op het Spaanse vasteland naar 33 graden in Granada, Torremolinos en Valencia terwijl het ook 33 graden werd op de Balearen eilanden, met name Mallorca.

Op woensdag 26 oktober werd het op het Spaanse vasteland zelfs nog warmer met bijna 35 graden in Jerez de la Frontera (Cádiz), 33 graden in Pollença (Mallorca), in Sevilla en Almería terwijl het bijna 33 graden werd in Álora (Málaga) en Vejer de la Frontera (Cádiz).

Volgen de woordvoerder van de Spaanse weerdienst AEMET gaan de eerste 17 dagen van de maand oktober nu al de boeken in als een van de warmste ooit, net achter de oktober-maand in 2017 die toen nog warmer was. In Melilla is het weer record verbroken want nooit eerder was het zo warm in oktober.  

Maar naast Spanje hebben ook andere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Zwitserland maar ook België en Nederland te maken met veel hogere temperaturen dan normaal waarbij deze op sommige plaatsen 10 tot 12 graden boven wat normaal is voor oktober liggen. In Nederland worden temperaturen verwacht tussen 18 en 24 graden wat ook geldt voor België. De perfecte nazomer dus.

Ga naar de inhoud