Prijsstijging van 132 procent in 5 jaar tijd voor het huren van een kleine auto in Spanje

Prijsstijging van 132 procent in 5 jaar tijd voor het huren van een kleine auto in Spanje
Beeld: Canva

Prijsstijging van 132 procent in 5 jaar tijd voor het huren van een kleine auto in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Dat alles duurder is geworden is natuurlijk al langer bekend en dat is ook te merken tijdens een vakantie in Spanje. De autoverhuurbedrijven hebben de prijzen al verhoogd vanwege het ontbreken van genoeg auto’s maar daar bovenop komt de inflatie wat ervoor zorgt dat de afgelopen vijf jaar de verhuur van kleine auto’s in Spanje 132 procent duurder is geworden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de website FerryGoGo.

Laat je de auto thuis of neem je hem mee op vakantie? Bij het boeken van je vakantie of trip naar het buitenland ligt het voor de hand om ook in de prijzen van een huurauto te duiken. Helemaal als je bijvoorbeeld niet al te lang op vakantie gaat. FerryGoGo heeft in dit onderzoek specifiek gekeken naar populaire Europese bestemmingen en havensteden die vaak worden aangedaan met de auto en/of veerboot. Om een concreter beeld te krijgen van de kosten van een kleine huurauto op locatie doken de onderzoekers in data die ze verkregen via de online autoverhuur vergelijken website EasyTerra. Uit de data zijn de volgende conclusies te trekken:

 • Kostte het huren van een kleine auto in 2018 nog gemiddeld 48 euro in de onderzochte steden, in 2022 ging het al om gemiddeld 111 euro per dag;
 • De prijzen voor het huren van kleine huurauto’s voor een dag zijn gemiddeld met 132% gestegen over de afgelopen 5 jaar;
 • Het zeker kan lonen om een auto voor een dag te huren en de auto aan de wal te laten staan bij haven van vertrek. Ga je een week op vakantie dan wordt het al snel wat minder interessant met de huidige prijzen;
 • Het meenemen van je auto op een ferry kan ook maar zo €450,- kosten (bv IJmuiden – Newcastle in hoogseizoen)
 • Voor een kleine huurauto betaalde je afgelopen zomer in de onderzochte steden in Spanje ongeveer 107 euro, in Frankrijk 108 euro, in Noorwegen 116 euro en in Engeland 104 euro.
 • In de andere bekeken landen en locaties liggen de gemiddelde prijzen veelal tussen de 80 en 120 euro voor een kleine huurauto per dag in het hoogseizoen.
 • Hamburg in Duitsland is de enige locatie waar de prijzen voor een huurauto daalden over de afgelopen 5 jaar (-7.5%).
 • Huur je een auto voor meerdere dagen dan zal dit de prijs wel drukken.

De steden die zijn meegenomen in het onderzoek zijn veelal populaire vakantiebestemmingen, eilanden en/of havensteden, waar in veel gevallen ook ferry overtochten naar toe lopen. In het onderzoek is gekeken naar de gemiddelde prijs per dag van een (kleine) huurauto in het hoogseizoen (juni, juli en augustus over de afgelopen 5 jaar) voor 28 Europese steden.

Oorzaken prijsstijging huurauto's

De stijging van de prijzen van het huren van een auto heeft meerdere oorzaken. Tijdens de coronacrisis hebben veel autoverhuurbedrijven afscheid genomen van een groot deel van hun wagenpark. Toen vervolgens na de coronacrisis aanvulling van de vloot huurauto's nodig was, was er sprake van een chiptekort waardoor er niet aan de vraag voldaan kan worden voor de toelevering van nieuwe huurauto's. Ook vorig jaar was er al een groot tekort in het aanbod, en dat veel mensen de vakantie wilden 'inhalen' speelde natuurlijk ook nog mee.

Tips voor het boeken van een huurauto

Voor je een vlucht, ferry of trein naar bestemming boekt loont het zeker om de prijzen van een huurauto van te voren te vergelijken. De huurauto is tegenwoordig een kostenpost om rekening mee te houden op vakantie. Waar kan je op letten voor een goede prijs?

 • Zorg dat je op tijd al een huurauto boekt, dit kan flink schelen in je kosten
 • Bekijk en vergelijk ook eens bij autoverhuurvergelijkers, dat is wat anders dan een autoverhuurder.
 • Kijk of je via je bijvoorbeeld creditcard korting krijgt. Zo heeft American Express een samenwerking met bv Hertz.
 • Reserveer de huurauto vanaf het moment dat je hem ook nodig hebt.

BELANGRIJK: Naast dat het financieel kan lonen, kan ook het gebruik van een huurauto ter plaatse milieuvriendelijker zijn dan bijvoorbeeld je eigen auto mee te nemen. Al helemaal als je met de trein eerst naar locatie of vertrekhaven reist. Benieuwd naar de CO2 emissie van de verschillende vormen van reizen? Die vind je in dit overzicht.

Over FerryGoGo

Via Ferrygogo.com vind je eenvoudig de juiste veerdienst naar bijvoorbeeld Terschelling, Vlieland en Engeland of tussen het Spaanse vasteland en Mallorca. Door handig gebruik te maken van onze kaart kun je in één oogopslag zien waar de verschillende havens liggen en hoe de veerroutes precies lopen. Daarnaast bieden we per veerdienst praktische informatie zoals de dienstregeling, reizigersbeoordelingen en advies over waar je het beste je overtocht kunt boeken.

Ga naar de inhoud