Spaanse musea alert op ‘Just Stop Oil’ klimaatactivisten en hun bizarre acties

Spaanse musea alert op ‘Just Stop Oil’ klimaatactivisten en hun bizarre acties
Beeld: @Kahlissee / twitter

Spaanse musea alert op ‘Just Stop Oil’ klimaatactivisten en hun bizarre acties

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent gooiden klimaatactivisten van de actiegroep ‘Just Stop Oil’ twee blikken tomatensoep over het (veiligheidsglas) van het beroemde schilderij ‘Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh (waarde 85 miljoen euro) in het museum The National Gallery in Londen. In diezelfde stad vond deze week ook een actie plaats door in Madame Tussauds twee taarten in het gezicht van de nieuwe Britse koning Charles te gooien, het wassen beeld wel te verstaan. Ook in Spanje is men op hun hoede op soortgelijke acties van klimaatactivisten.

De actiegroep ‘Just Stop Oil’ is recent veel in het nieuws gekomen door diverse bizarre acties waarmee de klimaatactivisten uit is op publiciteit. De actiegroep is vreemd genoeg i 2019 opgericht of voor een groot deel gefinancierd door Aileen Getty, directeur van het ‘Climate Emergency Fund’, een door Amerikaanse miljardairs opgerichte organisatie. Het grappige is dat zijn fortuin juist afkomstig is van de oliemaatschappij die door zijn grootvader is opgericht en wiens familie de passie voor kunst nooit verborgen heeft gehouden. De vader van Aileen. lange tijd de rijkste man ter wereld, heeft in Californië (VS) zelfs het J. Paul Getty Museum opgericht dat jaarlijks door 1,3 miljoen personen bezocht wordt. 

Omdat er meer acties verwacht worden van deze actiegroep en wellicht ook andere actiegroepen, zijn de Spaanse musea alert op vreemde bewegingen. Er is extra beveiliging bij de belangrijkste kunstwerken in de grote musea omdat men koste wat kost wil voorkomen dat het artistiek erfgoed in Spanje enige schade oploopt. Diverse Spaanse musea hebben wereldberoemde en emblematische werken die vatbaarder zijn voor een daad van vandalisme.

Officieel is de veiligheid niet verhoogd omdat er geen concrete dreiging is maar men is attenter en alerter op verdachte bewegingen. Achter de schermen is er echter wel sprake van oplettendheid en alertheid waarbij men dus wel spreekt over een verhoging van de veiligheid, als is dat vaak niet in de musea te zien. In Spanje doet men echter ook een beroep op gezond verstand en verantwoordelijkheid, ook bij klimaatactivisten die alleen maar uit zijn op publiciteit.

Ga naar de inhoud