Benidorm gaat de afvalstoffenheffing met 70 procent verhogen

Benidorm gaat de afvalstoffenheffing met 70 procent verhogen
Beeld: via canva.com

Benidorm gaat de afvalstoffenheffing met 70 procent verhogen

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De burgemeester van Benidorm heeft een aanzienlijke verhoging van de gemeentelijke belastingen aangekondigd. Deze verhoging is al wekenlang onderwerp van discussie in de toeristische stad aan de Costa Blanca. De meest opvallende wijziging is een verhoging van de afvalstoffenheffing met 70%, die volgend jaar in werking zal treden. 

Deze verhoging zal leiden tot een aanzienlijke stijging van de afvalstoffenheffing, van 112 euro per huishouden, dat al twee decennia ongewijzigd is gebleven, naar ongeveer 190 euro per huishouden. 

De burgemeester heeft de verhoging van de afvalstoffenheffing gerechtvaardigd door te zeggen dat de kosten voor afvalbeheer zijn gestegen. De rekening van het ‘Consorcio Zonal de Residuos’ is hierdoor van 2.318.000 euro naar 5.310.000 euro gestegen. De prijzen voor inzameling, overslag en waardering van afval is in de afgelopen twee jaar met 129% gestegen. De huidige wetgeving verplicht de gemeente om de afvalstoffenheffing met 70% te verhogen, omdat de gemeente tot nu toe deze kosten zelf had betaald.

Naast de verhoging van de afvalstoffenheffing, heeft de burgemeester van Benidorm ook aangekondigd dat de onroerendgoedbelasting (IBI) zal worden verhoogd. De omvang van deze verhoging is nog niet bekend, omdat de gemeente nog op technische rapporten wacht.

De gemeenteraad heeft wel een maximum voor het nieuwe tarief vastgesteld op 0,825. Het huidige tarief is 0,66, wat neerkomt op een factuur van 660 euro voor een eigendom van 100 vierkante meter. Andere gemeenten, zoals Dénia, Alcoy of Elche, hebben hogere IBI-tarieven.

Ga naar de inhoud