Dit is wat de Spaanse gepensioneerden aan kerstgeld ontvangen dit jaar

Dit is wat de Spaanse gepensioneerden aan kerstgeld ontvangen dit jaar
Beeld: via canva.com

Dit is wat de Spaanse gepensioneerden aan kerstgeld ontvangen dit jaar

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Gepensioneerden kunnen zich al verheugen op het extraatje voor Kerstmis dat ze van de Sociale Zekerheid zullen ontvangen aan het eind van november. Dit geld wordt meestal op 25 november overgemaakt, maar in 2023 kan het iets langer duren voordat de ‘paga extra de Navidad’ op hun bankrekening staat.

Gepensioneerden ontvangen hun contributieve of bijdragende pensioenen van de Sociale Zekerheid in 14 termijnen, waarvan twee extra termijnen. De eerste extra termijn wordt in juni uitbetaald, voor de zomer, en de tweede extra termijn in november, voor Kerstmis. Met de door de overheid goedgekeurde stijging van 8,5% voor bijdragende (contributivas) pensioenen en 15% voor niet-bijdragende (no contributivas) pensioenen in 2023, is ook de extra uitkering voor Kerstmis iets hoger.

De extra uitkering voor Kerstmis wordt normaal gesproken op 25 november uitbetaald. De Sociale Zekerheid betaalt het dit jaar echter pas in december uit. De overheid betaalt de pensioenen voor gepensioneerden en ook de extra uitkering van gepensioneerden uit tussen 1 en 4 december.

De extra uitkering voor Kerstmis is even groot als een normale maanduitkering van een publiek pensioen. De pensioenen voor gepensioneerden worden namelijk in 14 termijnen verdeeld. De eerste extra uitkering bij pensionering is echter anders. In dat jaar wordt een zesde deel uitbetaald voor elke maand vanaf de pensionering tot en met 31 mei of 30 november, afhankelijk van of het gaat om de zomer- of kerstuitkering.

Als we kijken naar het gemiddelde ouderdomspensioen in oktober dan was dat 1.377 euro. Dat wil dus zeggen dat begin december ongeveer het dubbele wordt uitgekeerd, dat is dus ongeveer 2.754 euro gemiddeld. Het hoogste pensioen in Spanje is 3.059 euro per maand, wat dus begin december ongeveer 6.118 euro zal zijn.

Niet alle gepensioneerden ontvangen de extra uitkering voor Kerstmis. Er zijn meer dan 10 miljoen mensen met een pensioen (uitkering) in Spanje, echter iets meer dan 9 miljoen daarvan ontvangen de extra zomer- (juni) en kerstuitkering (november/december). De reden hiervoor is dat niet alle uitkeringen van de sociale zekerheid in aanmerking komen voor deze bonus, omdat er ook mensen zijn die 12 in plaats van 14 betalingen krijgen.

pensioenen 1
Gemiddelde ouderdomspensioen Spanje in oktober (2023) is 1.377 euro
Het gemiddelde ouderdomspensioen (jubilación) in Spanje in de maand oktober (2023) is 1.377 euro, maar is per autonome regio hoger of lager. Een uitleg van de Spaanse pensioenen.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud