skip to Main Content
AP-1 snelweg wordt deze week tolvrij in Spanje
Wikimedia

AP-1 snelweg wordt deze week tolvrij in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze week zal de AP-1 snelweg tussen Burgos en Armiñón tolvrij worden. Het is in principe de eerste van een lijst van snelwegen die tussen 2018 en 2021 tolvrij moeten gaan worden als het aan het ministerie van Ontwikkelingszaken ligt. Het tolvrij maken van de eerste snelweg kan dus als een proef gezien worden.

Op vrijdag 30 november eindigt het beheerderscontract met Europistas (van Itínere) wat betreft de AP-1 snelweg tussen Burgos (Castilla y León) en Armiñón (Baskenland). Het gaat om een 84,5 kilometer lange snelweg die ook wel de Autopista del Norte wordt genoemd. Deze bestaat onder andere uit diverse tunnels waarmee men de bergen van Baskenland doorkruist. De AP-1 snelweg was een van de eerste die men bouwde in Spanje.

Staat

Vanaf zaterdag 1 december is de AP-1 snelweg weer in beheer van de Spaanse overheid en mogen de 20.858 voertuigen die dagelijks gebruik maken van deze snelweg dat gratis doen. Door het beëindigen van het beheerderscontract (concesión) verliezen 62 van de 111 werknemers hun baan.

Volgende

De volgende snelwegen die tolvrij gaan worden zijn de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz die door Aumar (Abertis) beheerd wordt en de AP-7 tussen Alicante en Tarragona die tevens door Aumar beheerd wordt en waarbij beide snelwegen (samen 468 km) de contracten op 31 december 2019 zullen eindigen.

Op 31 augustus 2021 zullen de beheerders contracten op drie andere snelwegen eindigen, te weten de AP-7 tussen Montmeló en El Papiol, de AP-7 tussen Tarragona en La Jonquera en de AP-2 tussen Zaragoza en de kust (Mediterráneo). Deze snelwegen worden beheerd door Acesa (Abertis) en zijn samen goed voor 479 kilometer.

Blij

Veel gebruikers van deze snelwegen zullen blij zijn als de tol komt te vervallen maar er zitten ook nadelen aan. De meeste van deze snelwegen worden gebruikt door buitenlanders die of op vakantie komen en over de tolwegen rijden en daar dus ook voor betalen of vrachtverkeer op weg naar het zuiden van Spanje en daarna naar Afrika die nu ook betalen voor het gebruik van de snelwegen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 23 reacties
 1. Het is toch logisch dat iedereen die van een snelweg gebruik maakt ook een kleine bijdrage levert ? Het alternatief is dat deze wegen volledig worden onderhouden met belastinggeld of anders gezegd met geld van álle inwoners, ook diegenen die nooit de snelweg gebruiken of die zelfs geen wagen hebben. Erger nog, in België betaalt de bevolking al vele jaren voor snelwegen die door Engelse, Hollandse, Duitse en Oost-Europese vrachtwagens aan flarden worden gereden. Eerlijk is anders !

  1. Hier in Nederland betaalt niemand, alleen wij betalen overal. Schuld van onze enorm slappe regering die op moet stappen, NU !!

 2. Het zal voor de veiligheid op de n1 zeker ten goede komen.
  Hoewel de ap-1 al een groot deel tolvrij is.
  Verder vind ik Spanje niet duur in tol, anders is er een goed alternatief die langs de snelweg ligt. Frankrijk zou er een voorbeeld aan kunnen nemen.

 3. In lange tijd niet meer zo een goed nieuws gehoord !! Brandstof is al verschrikkelijk duur , en die tol per km oversteeg de brandstofprijs per km. Auto belasting , verzekering , …. je wordt uitgeperst als een citroen. Dat men tol heft tot de aanleg is betaald, tot daar aan toe. Maar men hoeft niet te overdrijven. We betalen toch een hele hoop belastingen , nee? Spijtig , dat men dit in Frankrijk NOOIT ofte nooit , zo zal bekijken , en daar moeten we als Belg zowieso door… Bijgevolg , ga ik nu enkel nog met het zeer vervuilende vliegtuig. Overigens, toen Belgie ooit eens overwoog , om in Belgie OOK tol te heffen , had je de Fransen moeten zien steigeren !!! Dat kon en zou NIET gebeuren !!!

  1. Een vliegtuig is helemaal niet vervuilend. Dat wil de milieumaffia je doen geloven. Hier even de feiten: verbruik is slechts 1 liter per 35(!) km per passegier en dat bij een snelheid van ruim 800 km/ uur. Kom daar met de auto of trein maar eens aan. Bovendien heb je slechts 2 startbanen nodig, daartussen NIETS. Hoe vervuilend is de aanleg van 2000 km spoorlijn of snelweg??? Nooit meer zeggen hoor, zulke onzin!

     1. Snap jezelf wel wat je schrijft!? Ik zal je op pad helpen maar val mij dan daarna niet meer lastig met je ongefundeerde commentaar.
      De Volkskrant van 28 november 2017. Een heel interessant artikel geschreven door Gerard Reijn. Dit moet absoluut heel duidelijk (of niet) voor je zijn. Overigens beperkt zich dit niet alleen maar tot de luchtvaart, o.a. de zeevaart kan er ook mee terecht. Alleen al het aanpakken van deze twee zet misschien al een beetje zoden aan de dijk. En zo zijn er vele wetenschappelijk onderbouwde artikelen dat het met de vuiligheid van deze twee niet bepaald de goede kant uitgaat. Zo gaan wij ‘Parijs’ zeker niet halen.

   1. Een vliegtuig verbruikt geen liters maar kilogrammen. Dit had jouw bron moeten weten. Daarom hecht ik totaal geen waarde aan jouw bron. Dus opnieuw berekenen. Door jou natuurlijk. Maar dit terzijde. Op 28 november jl schrijf je letterlijk dat een vliegtuig niet vervuilend is. Dat wil de millieumaffia je doen geloven. Een regelrechte schoffering aan het adres van al die wetenschappers die het zo goed menen met onze aardbol. Als een Boeing van de KLM opstijgt komen daar maar liefst 1 miljard fijnstofdeeltjes uit. En dat is net zoveel als 1 miljoen vrachtwagens produceren die langs jouw huis rijden. En dan wil ik het nog niet eens hebben over het verdere verloop van de vlucht. Denk daar maar eens over na en jij niet alleen maar iedereen die dit leest. En over mafkees gesproken.
    Als ik jouw oeverloos gezwets lees over een partij die zich VOX noemt dan vraag ik mij tenzeerste af wie hier de grootste mafkees is en dan kom ik ondubbelzinnig bij jou terecht. Sorry, maar dit laatste had niks te maken met luchtvervuiling maar ik moest het toch noch even kwijt. Bij dezen.

 4. Dat wordt hoog tijd want in de brandstof zit al een deel aan wegen belasting zij maar zeker dat de regering geld genoeg heeft enkel te weinig om hun eigen zakken te vullen

  1. Wat een groteske onzin. De salarissen van de Spaanse regering en parlement zijn uiterst bescheiden bij met name de noordelijke landen. Dit is gewoon ordinair neersabelen wat u doet.

 5. Prima idee, niet zozeer vanwege de tol voor toeristen en Spanjaarden zelf, maar het ontlasten van alle kleine dorpje van het grote stinkende vrachtverkeer. Niet alleen zeer ongezond en druk, maar ook nog eens gevaarlijk voor alle inwoners.

 6. Het is wel opvallens dat de betalende autosnelwegen in Spanje veel beter vanwegdek zijn dan de gratis snelwegen, vooral aan de westkant.

 7. als ik me goed herinner was dat een duur stukje.
  Maar het was een verademing dat de wegen zo goed werden i.p.v.overal alleen maar ‘geitenpaden’ zoals voor die tijd.

  1. Dan zal jij wel weten, wanneer die weg er gekomen is. Ik mis namelijk in het stukje de info hoe lang die concessies lopen.

 8. Waar gaat Spanje die miljoenen vandaan halen om deze wegen goed te onderhouden . Dus niet zeuren als er een soort belasting voor in de plaats komt . het zij via brandstof of dat elke gemeente voor elke kilometer op zijn grond gebied moet betalen en dus de auto belasting omhoog gaat. En ook die duizenden werklozen moeten een inkomen krijgen niet rechtsom dan maar linksom

  1. Harm er worden al miljarden weg gegeven aan zinloze projecten, een paar miljoenen voor een wegdek zal dan ook niet gemist gaan worden.

 9. Zal blij zijn als de AP 7 weer tolvrij is. Wat een asociaal gegraai is dat daar. Dat is geen tolheffing , maar gewoon ordinair plunderen wat die beheerder doet!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken