AP-1 snelweg wordt deze week tolvrij in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

AP-1 snelweg wordt deze week tolvrij in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze week zal de AP-1 snelweg tussen Burgos en Armiñón tolvrij worden. Het is in principe de eerste van een lijst van snelwegen die tussen 2018 en 2021 tolvrij moeten gaan worden als het aan het ministerie van Ontwikkelingszaken ligt. Het tolvrij maken van de eerste snelweg kan dus als een proef gezien worden.

Op vrijdag 30 november eindigt het beheerderscontract met Europistas (van Itínere) wat betreft de AP-1 snelweg tussen Burgos (Castilla y León) en Armiñón (Baskenland). Het gaat om een 84,5 kilometer lange snelweg die ook wel de Autopista del Norte wordt genoemd. Deze bestaat onder andere uit diverse tunnels waarmee men de bergen van Baskenland doorkruist. De AP-1 snelweg was een van de eerste die men bouwde in Spanje.

Staat

Vanaf zaterdag 1 december is de AP-1 snelweg weer in beheer van de Spaanse overheid en mogen de 20.858 voertuigen die dagelijks gebruik maken van deze snelweg dat gratis doen. Door het beëindigen van het beheerderscontract (concesión) verliezen 62 van de 111 werknemers hun baan.

Volgende

De volgende snelwegen die tolvrij gaan worden zijn de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz die door Aumar (Abertis) beheerd wordt en de AP-7 tussen Alicante en Tarragona die tevens door Aumar beheerd wordt en waarbij beide snelwegen (samen 468 km) de contracten op 31 december 2019 zullen eindigen.

Op 31 augustus 2021 zullen de beheerders contracten op drie andere snelwegen eindigen, te weten de AP-7 tussen Montmeló en El Papiol, de AP-7 tussen Tarragona en La Jonquera en de AP-2 tussen Zaragoza en de kust (Mediterráneo). Deze snelwegen worden beheerd door Acesa (Abertis) en zijn samen goed voor 479 kilometer.

Blij

Veel gebruikers van deze snelwegen zullen blij zijn als de tol komt te vervallen maar er zitten ook nadelen aan. De meeste van deze snelwegen worden gebruikt door buitenlanders die of op vakantie komen en over de tolwegen rijden en daar dus ook voor betalen of vrachtverkeer op weg naar het zuiden van Spanje en daarna naar Afrika die nu ook betalen voor het gebruik van de snelwegen.

Ga naar de inhoud