Madrid Central wordt een realiteit deze week

Oeps ... foto ontbreekt!

Madrid Central wordt een realiteit deze week

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een complete verbouwing en verbetering van de Gran Vía in de hoofdstad van Spanje is het deze week tijd voor het volgende grote project van de gemeente: Madrid Central. Vanaf vrijdag 30 november wordt een 472 hectare groot deel van het centrum van Madrid afgesloten voor een groot deel van het gemotoriseerd verkeer.

In Madrid Central ligt de nadruk op voetgangers, fietsers en openbaar vervoer waarbij het traditionele autoverkeer aan ban wordt gelegd om de uitstoot van stikstofdioxide te verminderen. Het wordt volgens de gemeente dus een rustiger deel van de stad wat in het voordeel is van het milieu, de inwoners en toeristen waarbij er minder verkeer en minder herrie zal zijn. Madrid Central wordt een gebied met lage emissies.

Alleen inwoners, mensen met beperkte mobiliteit en veiligheids- en nooddiensten zullen toegang hebben met hun voertuigen in Madrid Central. Daarmee sluit Madrid zich aan bij het lijstje van andere Europese steden zoals Parijs, Helsinki, Londen, Wenen en Athene waar soortgelijke afgebakende delen van een stad al realiteit zijn.

Vanaf vrijdag 30 november wordt een deel van het centrum van Madrid dus Madrid Central maar het zal pas in januari zijn dat personen die zich niet houden aan de nieuwe regels beboet gaan worden. Iemand die zich niet houdt aan de nieuwe voorschriften kan boetes krijgen (kleine overtreding) van 90 euro of 45 euro indien men binnen 20 kalenderdagen betaald. De controle wordt uitgevoerd door middel van beveiligingscamera’s.

Wijken en straten

Madrid Central beslaat praktisch het hele centrum van Madrid inclusief de wijken Palacio, Embajadores, Cortes, Justicia, Universidad en Sol. Madrid Central heeft te maken met de volgende straten:

Alberto Aguilera, Glorieta de Ruíz Jiménez, Carranza, Glorieta de Bilbao, Sagasta, Plaza de Alonso Martínez, Génova, Plaza de Colón, Paseo de Recoletos, Plaza de Cibeles, Paseo del Prado, Plaza de Cánovas del Castillo, Paseo del Prado, Plaza del Emperador Carlos V, Ronda de Atocha, Ronda de Valencia, Glorieta de Embajadores, Ronda de Toledo, Glorieta de la Puerta de Toledo, Ronda de Segovia, Cuesta de la Vega, Calle Mayor, Calle Bailén, Plaza de España, Calle Princesa en Calle Serrano Jover.

Wie

In principe mogen alleen inwoners van de stad die in Madrid Central wonen met hun voertuig daar rijden en parkeren. Voertuigen met de milieusticker CERO emisiones (elektrische voertuigen) mogen in Madrid Central rijden en parkeren. Voertuigen met de milieusticker ECO mogen in Madrid Central rijden en parkeren maar gedurende maximaal twee uur.

Voertuigen met een B of C milieusticker mogen wel Madrid Central binnenrijden maar alleen om hun voertuig in een garage of parking te parkeren. Alle voertuigen die geen milieusticker hebben mogen Madrid Central niet meer binnenrijden vanaf vrijdag 30 november tenzij het inwoners zijn, personen met een handicap of transportbedrijven.

Scooters

De maatregelen gelden ook voor motoren en scooters. Deze mogen Madrid Central wel betreden maar de eigenaren hoeven hun motor of scooter tussen 7 en 22 uur niet in een garage of parking te parkeren.

Scholen

Ouders die hun kinderen naar een school moeten brengen en/of weer ophalen mogen overdag op doordeweekse dagen Madrid Central ongeacht de milieustickers wel binnen rijden. Vanaf 2020 mag men alleen Madrid Central betreden met schoolgaande kinderen als men voldoet aan de milieueisen.

Toeristen

Uiteraard gelden deze maatregelen in Madrid Central ook voor buitenlanders die met eigen vervoer het centrum van Madrid binnenrijden. Ook zij moeten zich houden aan de regels en ook zij kunnen bekeuringen krijgen van 90 euro (of 45 euro als men dit binnen 20 dagen betaald).

Ga naar de inhoud