skip to Main Content
Wat vinden Nederlanders en Belgen van Spanje
123rf

Wat vinden Nederlanders en Belgen van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaanse onafhankelijke onderzoeksbureau Real Instituto Elcano heeft het rapport van de Barometer over het Imago van Spanje bekend gemaakt. In dat rapport staan de onderzoeksgegevens van de enquête die gehouden werd onder 3.790 Europeanen waaronder ook 600 Belgen en 401 Nederlanders.

In de Barometer over het imago van Spanje staan de resultaten op vragen over wat Europeanen vinden over diverse aspecten van Spanje. Aan de enquête deden niet alleen 600 Belgen (261 Walen en 339 Vlamingen) en 401 Nederlanders mee maar ook 400 Duitsers, 400 Britten, 400 Fransen, 400 Italianen, 401 Polen, 396 Zweden en 391 Portugezen mee. HIER zijn alle resultaten te lezen.

Algemeen beeld van Spanje

Op de vraag wat men in de negen deelnemende landen in het algemeen vindt van Spanje met een cijfer tussen de 0 en 10 hebben de Nederlanders het zuid Europese land een 7,1 gegeven en de Belgen een 7 als rapportcijfer gegeven. De Zweden hebben Spanje een 6,8 gegeven, de Duitsers een 6,7, de Britten een 7,3, Italianen een 7,3, Portugezen een 7, Fransen een 7,1 en de Polen een 7,4. Het totale rapportcijfer is een 7,1.

Verschillende aspecten (Belgen)

Wat vinden de Belgen van de onderstaande aspecten van Spanje. Daarbij moet men rekening houden dat van het totaal van 600 ondervraagde Belgen 77% ook daadwerkelijk in Spanje is geweest.

Spanje als een toeristische bestemming (8,1), gastronomie (7,1), bevolking (6,9), sporters (6,6), veilig land (6,5), land om te winkelen (6,6), democratisch land (6,1), infrastructuur (6,3), cultuur (6,1), onderwijs (5,8), technologie (5,9), ontwikkeling (6), verbondenheid met klimaatverandering (5,8), economie (5,7), Spaanse bedrijven (5,4), land om te investeren (5,9) politiek (5,1).

Verschillende aspecten (Nederlanders)

Wat vinden de Nederlanders van de onderstaande aspecten van Spanje. Daarbij moet men rekening houden dat van het totaal van 401 ondervraagde Nederlanders 78% ook daadwerkelijk in Spanje is geweest.

Spanje als een toeristische bestemming (7,7), gastronomie (7,2), bevolking (6,9), sporters (6,6), veilig land (6,7), land om te winkelen (6,5), democratisch land (6,3), infrastructuur (6,3), cultuur (6,3), onderwijs (6,2), technologie (6,1), ontwikkeling (5,6), verbondenheid met klimaatverandering (5,8), economie (6), Spaanse bedrijven (5,9), land om te investeren (5,6) politiek (5,7).

Profiel Spanje (Belgen)

Er zijn ook vragen gesteld over verschillende aspecten waardoor er een profiel van Spanje samengesteld kan worden, dit is wat de 600 ondervraagde Belgen zeiden:

 • traditioneel land (68%) <> modern land (26%)
 • geeft geen vertrouwen (34%) <> geeft vertrouwen (60%)
 • autoritair (39%) <> democratisch (55%)
 • corrupt (34%) <> eerlijk (61%)
 • lui (34%) <> werkers (59%)
 • platteland (39%) <> stedelijk gebied (56%)
 • zwak land (37%) <> sterk land (58%)
 • conflictief (38%) <> passief (57%)
 • egoïstisch (26%) <> solidair (70%)
 • arm (59%) <> rijk (38%)
 • religieus (83%) <> niet-religieus (14%)
 • niet tolerant (29%) <> tolerant (68%)

Samengevat: Belgen zien Spanje als een traditioneel land wat vertrouwen geeft, een democratie heeft en een eerlijk land is met harde werkers die hoofdzakelijk in een stedelijk gebied wonen, passief en solidair zijn maar ook arm, religieus en tolerant.

Profiel Spanje (Nederlanders)

Er zijn ook vragen gesteld over verschillende aspecten waardoor er een profiel van Spanje samengesteld kan worden, dit is wat de 401 ondervraagde Nederlanders zeiden:

 • traditioneel land (69%) <> modern land (24%)
 • geeft geen vertrouwen (36%) <> geeft vertrouwen (58%)
 • autoritair (35%) <> democratisch (58%)
 • corrupt (34%) <> eerlijk (60%)
 • lui (35%) <> werkers (59%)
 • platteland (40%) <> stedelijk gebied (54%)
 • zwak land (31%) <> sterk land (63%)
 • conflictief (35%) <> passief (60%)
 • egoïstisch (28%) <> solidair (67%)
 • arm (50%) <> rijk (45%)
 • religieus (78%) <> niet-religieus (18%)
 • niet tolerant (28%) <> tolerant (69%)

Samengevat: Nederlanders zien Spanje als een traditioneel land wat vertrouwen geeft, een democratisch en eerlijk land is met harde werkers die hoofdzakelijk in een stedelijk gebied wonen, passief en solidair zijn maar ook arm, religieus en tolerant.

Toerisme

Als er gevraagd wordt naar waar de Belgen op vakantie willen gaan voor een luxe vakantie kiest 22,8% voor Spanje, 21,1% voor Italië, 20,6% voor Frankrijk en 12,5% voor Griekenland.

Bij de Nederlanders is dat resultaat 22,4% voor Spanje, 16,1% voor Italië, 14% voor Duitsland en 12,8% voor Griekenland.

Steden in Spanje

Van de Belgen kiest 40,2% voor een bezoek aan Barcelona, 12,9% voor Madrid en 9,4% voor Valencia. Bij de Nederlanders is dat 45,9% voor Barcelona, 21,9% voor Madrid en 10,7% voor Valencia.

Catalonië

In de Barometer over het imago van Spanje werd aan de 3.790 inwoners uit 9 Europese landen ook gevraagd naar de situatie in Catalonië en de politieke problemen rondom de afscheiding.

Van de 600 ondervraagde Belgen zegt 46,8% dat het een ernstig probleem is, 37,8% dat het een probleem is maar niet zo belangrijk en 15,4% dat het geen probleem is.

In België is er echter een groot onderscheid tussen Vlaanderen en Wallonië. Zo zegt 59,4% van de Walen dat het een ernstig probleem is terwijl dat percentage bij de Vlamingen 38,3% is. 31,8% van de Walen zegt dat het een probleem is maar niet zo belangrijk terwijl dat percentage bij de Vlamingen 41,8% is. 8,8% van de Walen zegt dat de problemen in Catalonië niet belangrijk zijn terwijl dat percentage bij de Vlamingen 19,9% is.

Van de 401 Nederlanders zegt 40,3% dat het een ernstig probleem is, 46,5% dat het een probleem is maar niet zo belangrijk en 13,2% dat het geen probleem is.

Beeld van Spanje

Op de vraag of het Catalaanse conflict het beeld wat men heeft van Spanje veranderd is hebben de Nederlanders en Belgen het volgende aangegeven.

Bij de Belgen zegt 4% dat het beeld van Spanje beter is geworden, 17% dat het slechter is, 62% dat er niets veranderd is en 17% dat ze er niets vanaf weten. Bij de Nederlanders zegt 7% dat het beeld dat men heeft van Spanje is verbeterd, 10% dat het slechter is, 60% dat er niets veranderd is en 23% dat ze er niets vanaf weten ze niet bekend zijn met het conflict.

Catalonië over 10 jaar

Op de vraag wat men denkt wat er over 10 jaar met Catalonië is gebeurd hebben de Belgen het volgende geantwoord; 44% is van mening dat Catalonië nog gewoon bij Spanje zal horen, 28% zegt dat Catalonië een onafhankelijke staat zal zijn en 27% zegt dat ze of geen mening hebben of deze niet kunnen geven.

Bij de Nederlanders waren de percentages als volgt; 49% zegt dat Catalonië nog gewoon bij Spanje zal horen, 30% zegt dat Catalonië een onafhankelijke staat zal zijn en 21% heeft geen mening of kan dat niet geven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. De corruptie druipt eraf. De tralies en luiken zeggen al genoeg. Waar haalt men deze gegevens vandaan. ! Zelf ben ik bij diverse situaties wel op afstand in Spanje geconfronteerd met gebeurtenissen die niet deugen. Ook in andere landen helaas het zelfde beeld. Als de drie eenheid , zon ,zee , drankje de boventoon viert worden er op grote schaal de minpunten verzwegen en/of niet genoemd. De armoede zingt het hoogste lied .Geweld , oplichting , fraude , corruptie vliegen de EU pan uit. Nee de waarheid is hard een beerput is het. Jammer en diep triest. Waar zit de kern die deze situatie in stand houdt , inderdaad aan de top die de scepter zwaaien. De stropdassen de meelopers de corrupten. ! Helaas geen verbetering . Als het klimaat zich niet meer van de goede kant wil laten zien is Spanje en andere landen die het hiervan moet hebben . De pineut , want verder is er maar weinig dat capaciteit bevat om die klap op te kunnen vangen. Hopelijk komt er een keerpunt in doen en denken en de kortzichtigen / verstandlozen met zoveel eigen belangen er uit trekt en nooit meer de ruimte geeft aan deze groepen. Weg ermee .! Van en voor de natuur om ons heen de harmonie de balans.! Dat is waar het om moet gaan. Kortzichtige bende.! Geen visie. De vervuiling die overal plaats vindt. De bebouwing langs de kust-lijnen. En in de steden . Alles de hoogte in !!! Waar gaat het nog over..!!!! Een ego die zich rijk voelt als hij of zij naar beneden kijkt . Wat een giller..! Het totale leven moet op de schop iedereen weet dat en voelt dat , maar blijft steken vanwege de zin het zal mijn tijd wel duren. En de onmacht die er speelt. Samenwerking zonder parasieten. Alleen gezond verstand zal het redden . Anders zie ik geen ruimte voor vooruitgang.

 2. Dit onderzoek is zeker gehouden onder de expats in Benidorm? of andere toeristische plek?
  Het geeft een totaal fout beeld van Spanje, een onderzoek met vragen gehouden onder een nog foutere groep vakantiegangers of tijdelijk bewoner, 6 maanden, dus niet eens ingeschreven. Laat staan dat deze groep werkelijk iets weet over het land. Verder dan het strand en de kroeg of een restaurantje komen ze niet.

 3. Ridicuul om mensen die nog nooit in Spanje geweest zijn vragen te stellen over Spanje.
  Dat Nederlanders naar vier landen willen voor een luxe vakantie klinkt merkwaardig als het merendeel naar Frankrijk gaat op vakantie.
  Dat Nederlanders een mening hebben is wel duidelijk bij het kopje “profiel Spanje”, maar waar dat op gebaseerd is niet. Die 401 spreken en verstaan natuurlijk uitstekend Spaans.

 4. Wij zijn al sinds meer dan 9 jaar, 5 maanden per jaar in Spanje. Dat is anders dan voor echte touristen die enkele weken hier zijn.
  Overal is corruptie, maar je kunt niet ontkennen dat de overal aanwezige corruptie in Spanje beschamend is voor een West-Eurpees land. Jammer maar erg waar. De lage belastingmoraal werkt ondermijnendvoor de economie en heeft verstrekkende ook politieke gevolgen. Dan laten we schandalig verkeersgedrag en andere misdragingen nog maar even buiten beschouwing. Betrouwbaar; nou nee. Efficient; nou nee. Mooi land; zeker wel. Leuke mensen; jazeker. Interessante cultuur; absoluut. Maar boven alles; heerlijk klimaat en dat maakt veel goed.

 5. Ha ha PeterH en benny
  Jullie komen dan toch ook in Spanje !!!
  Als je er nog nooit geweest bent kan je deze mening niet hebben!!!

 6. Het is vooral dieronvriendelijk en zeer corrupt, maar voor de gemiddelde toerist die enkel zon, strand en goedkoop bier wil mag dat geen bezwaar wezen.

 7. Niet opgenomen in deze vertaling (?), maar wel onderdeel van de studie is de vraag wat men denkt over het omvormen van Europese regio’s tot onafhankelijke staten of maw de omvorming van de huidige EU van nationale staten tot een Europa van de regio’s. Alhoewel de meerderheid daar nog weigerachtig tegenover staat is alleen al het feit dat de vraag gesteld wordt een positieve evolutie. De geesten rijpen !!

  1. Ja, een Europa van de regio’s….de geesten rijpen niet maar beginnen te verrotten; wat een “kiekenkot” zou dat worden; met zijn (bijna) 27 is het dikwijls reeds een moeilijke oefening om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen…Dankzij de Europese eenheid die we nu hebben, kennen we reeds 70 jaar vrede; een unicum in onze geschiedenis. Welke Romeinse keizer zei ook weer : “verdeel en heers”? Dus………zoals altijd : niets nieuw onder de zon!!

   1. 70 jaar geen oorlog maar wel een oorlog veroorzaken buiten de EU grenzen weet u nog de Oekraïne.
    En wat deed de EU om Catalonië bij Spanje te houden. En dat Spanje is onderverdeeld in zeventien autonome gemeenschappen (ook wel autonome regio’s of zelfstandige gewesten genoemd) (Spaans: comunidades …
    En weet u wel welke meningsverschillen er zijn per land .
    Kijk eens naar België waar je 2 a 3 talen moet spreken om je in het hele land verstaanbaar te maken .
    En weet u dat men in Schotland de Schotse pond naast de Engelse pond heeft ,dus niet eens het zelfde geld .
    Dat Ierland en Noord Ierland nog altijd geen koek en ei is .
    Dat Duitsland uit meerdere staten bestaat en daar door Merkel aan een zijden draadje hangt .
    Zo hebben meerdere landen onafhankelijk deelstaatjes die mekaar niet kunnen luchten of zien.
    Maar zitten opgesloten in 27 landen waar u 1 land van wil maken de EU .
    Dat alle onenigheid en al die landen en deelstaatjes mede te danken is aan de EU .
    Zo leek Catalonië een jaar gelden wel op een burger oorlog en die is nog steeds niet voorbij .
    En in sommige deelstaten kun je werk krijgen omdat je uit een andere deelstaat komt.
    Ga zo maar door 70 jaar geen oorlog dankzij de EU . Waarom worden we bestolen op straat en kunnen onze vrouwen en meisjes niet alleen over straat anders worden ze aangerand en homo’s worden met breekijzer in elkaar. En waarom hebben dieven en aanranders voorrang bij het verkrijgen naar een woning geslagen .
    Dat is vragen om moeilijkheden.

    1. @Harm: jammer genoeg moet ik je volledig gelijk geven, we zijn niet in oorlog maar we voelen ons ook niet meer veilig en we zijn ook niet meer veilig dank zij….links en extreem links én de linkse media. En neen ik ben niet extreem rechts en zal het ook nooit zijn, en neen ik ben ook niet racistisch en zal het ook nooit zijn maar dat wordt ons gewoon aangenaaid, ik ben een zuivere realist en zie dat we onze cultuur én onze achtergrond, onze geschiedenis, gewoon aan het weggooien zijn. Ik zie de toekomst zeer somber in.
     Arme wij en onze kinderen.

     1. Denk dat dit De meest juiste visie is maar dit is NIET het gevolg van Europeërs maar van migratie van mensen die er heel andere ideeën en cultuur op nahouden . Diegenen die deze vrije toegang bewerkstelligen dat zijn de schuldigen…politiek correct volkje en als deze zo verder beleid voeren eindigt dit vernietiging van onze cultuur of erger burgeroorlog

     2. Harm en Juan slaan de nagel op de kop: binnenkort burgeroorlog dankzij de EU-dictatuur. En als je realistisch bent en iets durft zeggen word je vlug in de rechtse hoek geplaatst. Triestig.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken