AnimaNaturalis stopt rituele dierenoffers in Catalonië

AnimaNaturalis stopt rituele dierenoffers in Catalonië
Beeld: AnimaNaturalis

AnimaNaturalis stopt rituele dierenoffers in Catalonië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Spaanse dierenbeschermingsorganisatie AnimaNaturalis heeft samen met de Guardia Urbana van de stad Badalona (Barcelona) in de wijk Canyadó een groep personen opgerold die zich bezighield met het onthoofden en offeren van dieren. Elke week werden er dieren geofferd als onderdeel van de syncretische religie Santería.

Om een beter beeld te krijgen van wat er gebeurde en de betrokken personen te achterhalen, hebben medewerkers van AnimaNaturalis gedurende 12 maanden de groep Santería-aanhangers geobserveerd om bewijzen te verzamelen. Uiteindelijk kon de dierenbeschermingsorganisatie op 23 oktober samen met de lokale politie een inval doen en diverse dieren van een gruwelijke dood redden.

Op het moment van de inval kon men het offeren van dertien dieren, waaronder een haan, negen kippen en drie kwartels, in extremis onderbreken. De nu gearresteerde personen kunnen zes tot achttien maanden celstraf krijgen voor dierenmishandeling met dood tot gevolg. De geredde dieren zijn opgevangen door de Fundación Santuario Gaia.

Volgens de regionale dierenwelzijnswetgeving van Catalonië mogen dieren alleen worden geslacht nadat ze zijn bedwelmd volgens de specifieke methoden en vereisten die in de wetgeving zijn vastgelegd. Het slachten moet worden uitgevoerd in een slachthuis en onder toezicht van opgeleid personeel.

Daar was volgens AnimaNaturalis in dit geval absoluut geen sprake van. Zo geeft de organisatie aan dat ze na lang observeren diverse vuilniszakken konden achterhalen met daarin nog de warme onthoofde dieren waaronder kippen, hanen en zelfs een hond.

De opoffering en onthoofding van dieren vormen onderdeel van het Santería geloof. Volgens diverse aangehouden ‘santero’s’ zochten zij de dieren op boerderijen om ze daarna voor de bloedrituelen te gebruiken. Volgens de groep offerde men slechts zelden dieren maar volgens AnimaNaturalis werd dat de afgelopen 5 jaar elke vrijdag gedaan waarbij tientallen dieren waaronder geiten, kippen, hanen, duiven, kwartels en andere dieren. zijn opgeofferd.

Ga naar de inhoud