Search
menu
Search

Kerstverlichting in Spaanse steden (2020)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kerstverlichting in Spaanse steden (2020)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is nog lang geen Kerst maar de Spaanse steden en dorpen maken zich klaar voor het ontsteken van de Kerstverlichting om het vreemde corona-jaar redelijk normaal af te sluiten. Dit zal op veel plaatsen in de loop van de week gaan gebeuren waarna de straten, pleinen en gevels weer vrolijk verlicht zijn. Wellicht zal het dit jaar tijdens het winkele niet zo druk zijn als andere jaren maar dat mag de kerst-pret niet drukken.

De traditionele Kerstverlichting op of boven de straten en pleinen in Spanje zorgt altijd wel voor een gezellige sfeer. De Kerstverlichting van tegenwoordig is allang niet meer zo “saai” als enkele jaren geleden en de intrede van de energiezuinige en makkelijk te onderhouden LED verlichting heeft ervoor gezorgd dat nu de mooiste creaties te zien zijn in de Spaanse steden. Het zijn bijna kunstwerken te noemen.

Warenhuis

Een van de eerste die de Kerstverlichting aandoet in Spanje is het warenhuisconcern El Corte Inglés die bij sommige winkels ware kunstwerken heeft neergezet. Daarnaast zijn er de bekende en populaire winkelstraten in de grote steden en grote winkelcentra waar extra aandacht wordt gegeven aan de Kerstverlichting. Immers, deze verlichting gedurende de Kerstdagen is ervoor bedoeld om de economie te stimuleren en het voor de kopers gezelliger te maken tijdens de Kerstinkopen die dit jaar al vreemd genoeg zullen zijn met alle corona-maatrgelen.

De Kerstverlichting blijft in Spanje altijd langer hangen dan in andere landen aangezien de Kerstperiode voor de Spanjaard pas voorbij is na 6 januari, Driekoningen. Dit is de dag dat de kinderen hun cadeaus ontvangen.

Steden

De eerste stad die de kerstverlichting heeft aangedaan is Valladolid (Castilië en León) waar de inwoners verrast waren door de ‘luces de navidad’ die al op 13 november werden aangedaan. Dat deed men als verrassing en zonder aankondiging vooraf om mensenmassa’s te voorkomen.

In Madrid heeft wordt de Kerstverlichting op donderdag 26 november om 19.30 uur aangedaan. Miljoenen LED-lampen zullen vanaf dat moment tot tenminste 6 januari de straten, pleinen en gevels verlichten. Madrid heeft dit jaar bijna 4 miljoen euro uitgetrokken om de stad wat vrolijker te maken na alle corona-ellende. Net zoals tijdens de kerst 2019 staat er bij het Edificio Metrópolis (Gran Vía) weer een grote wereldbol die verlicht is met 43.000 LED-lampen en waar korte 6 minuten durende muziek en lichtshows te zien zijn.

Barcelona heeft zal ook op donderdag 26 november de Kerstverlichting aandoen boven de belangrijkste straten in het centrum van de stad. Op het Plaza Comercial (El Born) vindt een show plaats met muziek, dans en licht als onderdeel. In totaal zijn er 400 straatdelen verlicht en zijn er op tientallen plaatsen extra kerstversieringen waaronder enorme verlichte kerstbomen geplaatst.

De gemeente Málaga zal vrijdagavond 27 november op traditionele wijze de Kerstverlichting aandoen. Maar dat zal dit jaar vanwege de corona-maatregelen gebeuren zonder de traditionele show waar altijd tienduizenden mensen op af kwamen. Een van de bekendste plaatsen om naar de Kerstverlichting te kijken is de winkelstraat Calle Larios waar dit dit jaar geen shows (muziek en licht) plaatsvinden.

De stad Vigo in Galicië heeft zichzelf enkele jaren geleden op de kerstkaart geplaatst door veel te investeren in de kerstverlichting in de stad in het noordwesten van Spanje. Dit jaar is de datum dat de kerstverlichting officieel wordt aangedaan echter nog niet bekend gemaakt, al wordt er gesproken over 4 december. Net zoals in andere steden zorgt het aandoen van de verlichting altijd voor duizenden mensen op straat en dat moet tijdens de pandemie juist voorkomen worden.

In Las Palmas de Gran Canaria wordt de kerstverlichting op donderdag 26 november aangedaan, zonder feest en mensenmassa’s. Op vrijdag 4 december is de Kerststal die van zand gemaakt wordt door kunstenaars uit diverse landen waaronder ook België (Enguerrand David) en Nederland (Marielle Heessels) te bezoeken. Op Tenerife zal de kerstverlichting in Santa Cruz de Tenerife op donderdag 26 november aangedaan worden en zijn er weer 140 straten en pleinen met miljoenen LED-lampen verlicht tot 5 december.

Over de kerstverlichting in andere steden zoals Zaragoza, Valencia, Alicante, Sevilla, Granada, Almería, Murcia, Bilbao, La Coruña etc. is over wat betreft de data dat de verlichting aan wordt gedaan nog niet veel informatie bekend. In sommige steden zal dat al gebeurd zijn terwijl dit in andere steden is uitgesteld tot tenminste 5 december of later.

Waarom Kerstverlichting ?

Ondanks dat het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is en een traditie is geworden weet bijna niemand waarom we eigenlijk Kerstverlichting gebruiken. Tijdens het zonnefeest, de voorganger van het kerstfeest, vierde men de terugkeer of geboorte van de zon met het maken van vuren. Dit is overgenomen in het christelijke feest. Het vertegenwoordigt nu het licht dat Jezus in de wereld heeft gebracht. Daarnaast is het vooral gezellig in de donkere winterdagen. Overigens worden er pas sinds 1895 elektrische lichtjes gebruikt, daarvoor waren het kaarsen.

Ga naar de inhoud