Vier Spaanse vermeldingen in top 10 van favoriete expat-steden

Vier Spaanse vermeldingen in top 10 van favoriete expat-steden
Beeld: Freepik

Vier Spaanse vermeldingen in top 10 van favoriete expat-steden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek van Internations en het Expat Insider 2020 rapport, blijkt dat 91% van alle ondervraagde ‘expats’ tevreden is met het leven in Spanje. Weliswaar zijn er af en toe zaken die niet zo goed zijn maar bijna iedereen is het erover eens dat wonen in Spanje naar alle tevredenheid verloopt. Spanje staat als land daarmee op de 20e plaats van 60 landen in de ‘Environment & Sustainability Ranking’. Maar wat betreft beste expat-steden doet Spanje het veel beter met maar liefst 4 vermeldingen in de top 10.

Spanje staat in de top 20 van het Expat Insider 2020 rapport op een 20e plaats terwijl Finland (1), Zweden (2), Noorwegen (3), Oostenrijk(4), Zwitserland (5), Denemarken (6), Nieuw Zeeland (7), Duitsland (8), Canada (9) en Luxemburg (10) de top 10 van beste expat-landen vormen. Overigens staat Nederland op de 12e plaats en België op de 27e plaats.

Maar als gekeken wordt naar de beste steden om te wonen dan kiezen de expats niet voor Noord Europa maar juist voor steden in het zuiden van Europa. In de top 10 van beste expat-steden staan vier Spaanse vermeldingen, te weten Valencia (1), Alicante (2), Málaga (6) en Madrid (9). Barcelona is weliswaar een populaire stad voor een city-break maar als expat-stad staat de Catalaanse hoofdstad op plaats 25.

Valencia (1)

De stad Valencia heeft de eerste plaats weten te bereiken als beste expat-stad uit een lijst van 66 wereldsteden, een hele prestatie dus. De expats waarderen met name de levenskwaliteit en de gezondheidszorg in Valencia en uiteraard de aangename temperaturen maar geven ook aan dat het niet de beste stad is om te werken. Het wonen in Valencia wordt als betaalbaar gezien en 4 van de 5 expats geeft aan dat het aanpassen aan de cultuur en levensstijl in Valencia makkelijk is, net zoals het maken van vrienden.

Alicante (2)

De hoofdstad van de Costa Blanca regio staat op een 2e plaats op de Expat Insider 2020 lijst. De reden daarvoor is net zoals bij de nummer 1 Valencia de levenskwaliteit, de gezondheidszorg, de temperaturen en het goedkoop wonen. Maar net zoals bij Valencia wordt het werken en de mogelijkheid op een carrière niet als sterkste punt gezien bij Alicante. Ook het lokale openbaar vervoer scoort niet goed in Alicante.

Málaga (6)

Málaga heeft de 6e plaats weten te bereiken als beste expat-stad en dat komt hoofdzakelijk door het gemakkelijk aanpassen aan het ritme van de stad, het maken van vrienden en het sociale leven. Uiteraard speelt ook de temperatuur een rol en het feit dat expats zich zal thuis voelen in Málaga. De vriendelijkheid van de lokale bevolking wordt ook zeer gewaardeerd en de lage kosten van het levensonderhoud spelen ook een belangrijke rol. Maar net zoals bij Valencia en Alicante scoort Málaga niet goed als het gaat om de arbeidsmogelijkheden en het maken van een carrière.

Madrid (9)

De vierde stad in de top 10 van beste expat-steden is de hoofdstad van Spanje, Madrid. Net zoals de overige Spaanse steden wordt de kwaliteit van het wonen in de stad zeer gewaardeerd en scoort de stad ook goed wat betreft vrije tijd, mogelijkheden voor vermaak en het klimaat. Madrid wordt verder goed beoordeeld wat betreft de levensstandaard en de kosten van het levensonderhoud in de stad. Maar net zoals bij de overige Spaanse steden scoort ook Madrid niet goed als het gaat om arbeidsmogelijkheden en het maken van een carrière.

Barcelona (25)

De Catalaanse hoofdstad is wellicht de populairste Spaanse stad als het gaat om city-breaks en korte vakanties maar voor het wonen in de stad scoort Barcelona slechter dan de eerder genoemde Spaanse steden. Toch staat Barcelona op de 25e plaats van de 66 steden die onderzocht zijn wat een hele prestatie is. Het is echter wel de enige Spaanse stad die niet in de top 10 voorkomt maar dat neemt niet weg dat Barcelona geen goede expat-stad is.

Barcelona scoort goed wat betreft het aanpassen aan het leven in de stad, de levenskwaliteit en het maken van vrienden maar Barcelona scoort net zoals de overige Spaanse steden niet goed als het gaat om het werken. Wat betreft het klimaat wordt Barcelona goed gewaardeerd en ook de kosten van het levensonderhoud zijn niet al te hoog volgens de expats.

Bekijk het hele rapport HIER (PDF)

Ga naar de inhoud