Spanje heeft met 188 stemmen voor en 159 tegen een nieuwe staatsbegroting

Spanje heeft met 188 stemmen voor en 159 tegen een nieuwe staatsbegroting
Beeld: Congreso de los Diputados / La Moncloa

Spanje heeft met 188 stemmen voor en 159 tegen een nieuwe staatsbegroting

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Na veel politiek debat en getouwtrek met concessies van alle betrokken politieke partijen, is het de coalitieregering PSOE-Unidas-Podemos donderdag gelukt om de staatsbegroting 2022 aan te nemen. 188 parlementariërs van 11 politieke formaties kozen voor deze ‘Presupuestos Generales del Estado de 2022’ terwijl 159 parlementaires van 8 politieke formaties tegen stemden.

De staatsbegroting 2022 van de Spaanse coalitieregering is met 188 stemmen aangenomen in het Spaanse parlement en zal nu naar de Senaat gaan voor goedkeuring waarna de staatsbegroting op 1 januari 2022 van start kan gaan. 

In totaal stemden 188 parlementariërs voor, te weten PSOE (120), Unidas Podemos (34), Esquerra Republicana (13), PNV (6), EH-Bildu (5), PDeCAT (4), Más País-Equo (2), Compromís (1), Nueva Canarias (1), Teruel Existe (1) en PRC (1). Er waren echter ook 159 nee-stemmers, te weten PP (88), Vox (52), Ciudadanos (9), Junts (4), la CUP (2), UPN (2), Coalición Canaria en Foro Asturias terwijl BNG niet stemde.

De staatsbegroting 2022 is de meest omvangrijke in de Spaanse geschiedenis omdat deze onder andere 27,6 miljard euro van het NextGenerationEU-herstelplan bevat. Volgens de regering zal deze staatsbegroting de hoogste uitgaven in de geschiedenis hebben voor sociale doelen met 240,3 miljard euro wat 60% is van het totaal. Verwacht wordt ook dat de regering 232 miljard euro aan belastingen zal ophalen in 2022, 8,1% meer dan in 2021. 

De tegenstemmers zoals van de PP, VOX en Ciudadanos spreken over een ‘festival van uitgaven’ die gebaseerd zijn op ‘gelogen economische vooruitzichten’ waardoor de inwoners van Spanje ‘meer belasting moeten gaan betalen’. Maar er werd vooral kritiek geuit op de overeenkomsten die de socialistische regering met de separatistische ERC-partij uit Catalonië en vooral de Baskische EH-Bildu partij die gezien wordt als de partij van de voormalige ETA-terroristen waardoor deze staatsbegroting ‘naar bloed ruikt’ (volgens de PP) en de staatsbegroting er een is ‘van de ETA’ (volgens VOX).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.