Barcelona gaat honderdtal zones maken waar honden los mogen lopen

Barcelona gaat honderdtal zones maken waar honden los mogen lopen
Beeld: Canva

Barcelona gaat honderdtal zones maken waar honden los mogen lopen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De honden in Barcelona zullen bijna honderd plekken krijgen waar ze zonder aangelijnd te zijn mogen rondlopen. De gemeente Barcelona heeft op vrijdag 25 november een decreet goedgekeurd waarin staat dat de honden los zullen mogen lopen in plekken die speciaal daarvoor zullen worden aangewezen. Het zal gaan om een honderdtal zones waar de dieren los mogen rondlopen en rennen. Dit zal echter wel alleen mogen op hiervoor aangewezen tijdstippen. Er zal minstens één zone per wijk komen. De ruimtes zullen Zonas de Uso Compartido (ZUC) worden genoemd. 

Daarnaast zullen burgers niet meer verplicht een bewijs van verantwoordelijk burgerschap nodig hebben om deze speciale hondenzones te kunnen gebruiken. Dit was vanaf het jaar 2014 wel nodig, maar het is nu na veel overleg dus toch weer afgeschaft. 

Het decreet is uiteindelijk goedgekeurd door de gemeente Barcelona en door de politieke  partijen Junts en Cs (Ciudadanos). ERC (Esquerra Republicana de Catalunya), Valents en de niet-ingeschreven wethouder onthielden zich van de stemming. 

Laia Bonet, de derde locoburgemeester van Barcelona, legt uit dat het doel van de gedeelde ruimtes is om te zorgen voor ‘recreatieruimte’ voor de meer dan 180.000 honden van de stad. De honden moeten los kunnen lopen en vrij kunnen rondrennen. Daarnaast wil ze er ook voor zorgen dat gegarandeerd kan worden dat ten minste 95 procent van de families in Barcelona die een hond hebben toegang zullen hebben tot een zone voor loslopende honden die minder dan tien minuten lopen van hun huis is.

Ga naar de inhoud